На Давосу с Кинезима о фабрици електричних возила

ДАВОС: Председник Србије Александар Вучић је изјавио да ће покушати током Светског економског форума у Давосу на кратко да се види са потпредседником Кине Вангом Цхишаном и да с њим разговара о евентуалном прављењу кинеске фабрике електричних аутобуса у западној Србији, пошто смо једна од земаља са највише литијума на свету.
vucic davos
Фото: Tanjug (World Economic Forum/Manuel Lopez)

На питање новинара да ли би и пројекат „Јадарит“ који компанија Рио Тинто реализује на западу Србије могао да постане успешна прича као и Железара Смедерево коју су преузели Кинези, Вучић је рекао да управо ових дана треба да се види и с представницима Рио Тинта.

Он је нагласио да је тај пројекат важан за целу западну Србију, као и да та компанија већ разговара са Кинезима о сарадњи.
Покушаћу негде на секунд да ухватим кинеског потпредседника како би о томе разговрали, навео је Вучић.

Каже да код Лознице постоји налазиште минерала јадарит који садржи литијуму, као и а се ту налази  10 одсто светских разерви литијума.

Објаснио је да је литијум неопходан за батерије односно акумулаторе у електричнм возилима.

Зато желимо да доведемо Кинезе који већ разговарају с Рио Тинтом који би направили фабрику у Србији, али да имају најповољнију цену литијума и да онда будемо произвођачи електричних аутобуса, казао је Вучић.

Како истиче, та фабрика би могла да се направи у западној Србји, негде на потезу од Пријепоља до Крупња.

Подсетио је да су већ две фабрике направљене у Лозници и истакао да треба направити и фабрике у ужичком и златиборском крају, пошто ту није било великих инвестиција.

Зато је важно што ћемо градити аутопут Чачак - Пожегу, као и да остаје да се изгаде путеви око Узића, односно Пожега - Севојно - Ужице.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести