У литијуму енергетска будућност Србије

Меморандум о разумевању између Владе Србије и компаније „Рио Тинто”, који је потписан јуче, требало би да омогући имплементацију пројекта „Јадар” који се односи на истраживање литијума у околини Лознице. Покретање производње је планирано 2023.
Brnabic/Tanjug
Фото: Tanjug

Реч је о налазишту светске класе које ће моћи да генерише више од десет одсто светске производње литијума, а Меморандум су у Влади Србије потписали министар рударства и енергетике Александар Антић и извршни директор фирме „Рио Тинто уранијум и борати” Сајмон Трот и директор „Рио Сава експлорејшн” д. о. о. Ричард Стори.

Потписивању су присуствовале премијерка Ана Брнабић и амбасадорка Аустралије Џулија Фини, а премијерка Брнабић и Антић су претходно у Влади Србије одржали састанак с представницима британско-аустралијске компаније „Рио Тинто”.

Компанија, која, иначе, спада у светске лидере по експлоатацији руда, обавља обимне активности у околини Лознице, где у оквиру пројекта „Јадар” испитује јединствену минералну композицију руде литијума.

Пројекат „Јадар”, под окриљем компаније „Рио Тинто минерали”, представља значајно лежиште литијума и бора светске класе. Компанија улаже у техничке, економске, као и у социјално-еколошке студије да би се створиле околности за одговоран развој пројекта.

Услед високе концентрације литијума и бора – као и геолошког лежишта за које је процењено да износи 200 милиона тона – Јадар се сматра једним од највећих налазишта литијума на свету.

Најлакши метал на планети има широку лепезу примене у изради производа, од којих се издвајају батерије за хибридна возила и она на електрични погон.

Налазиште садржи и бор, који је основни састојак при изради стакла отпорног на топлоту, стаклених влакана, керамике, ђубрива, детерyената, средства за заштиту дрвених површина, као и у изради многих других производа који се користе у домаћинству и у комерцијалне сврхе. Бор се такође користи при изради изолације која грађевине чини енергетски ефикаснијим просторима, као и при изради екрана за телевизоре, рачунаре и паметне телефоне.

Пројекат је тренутно у фази израде студије претходне оправданости.

Тим интернационалних стручњака из различитих области (од рударства, прераде до односа с локалном заједницом) приводи крају студије које су саставни део студије претходне оправданости да би била могућа детаљнија процена техничке и економске одрживости пројекта.

Оба циљна производа пројекта, литијум и бор, играју важну улогу у енергетски ефикаснијој будућности. Та улога се, између осталог, огледа у употреби литијума за израду батерија за возила на електрични погон, као и у употреби бора при изради изолације стакленим влакнима и изградњи ветрењача.

Д. Млађеновић

Прича о Супермену

Тим српских и америчких геолога запослених у компанији „Рио Тинто”, открио је у близини Лознице 2004. године лежиште које садржи минерал под називом јадарит. Долина реке Јадар у Србији је и даље једино место на свету где је тај минерал пронађен.

Сасвим случајно, јадарит је готово истог хемијског састава као и криптонит, измишљени минерал у славној причи о Супермену.

EUR/RSD 117.1400
Најновије вести