НА ЛИСТИ ТОП 1.000 БРЗОРАСТУЋИХ КОМПАНИЈА У РЕГИОНУ Највише је фирми из Србије

БЕОГРАД: На листи ТОП 1.000 брзорастућих компанија у Адриа региону највише је фирми из Србије - 306 предузећа, а иза ње се налазе Хрватска са 299 и Словенија са 223 фирми, објавиле су сарајевске Пословне новине.
porast
Фото: Tanjug

Укупан збор прихода поменутих 1.000 компанија је у 2023. години износио 12,9 милијарди евра.

Главни мотор раста фирми у Адриа региону, али и скоро у свим земљама појединачно, је убрзани раст тржишта некретнина чиме је сектор грађевинарства постао предводник међу брзорастућим индустријама.

Велики број грађана у земљама Адриа региона сматра да је куповина некренина најбољи начин да се заштите од инфлације, што подстиче изградњу како стмабених, тако и нестамбених објеката.

Раст прихода бележе и путничке агенције и хотели и приватан смештај, што је могуће тумачити као раст туризма након стагнације у овом сектору током пандемије.

Листа је заснована на расту прихода компанија у последње три године и компаније су рангиране према сложеној годишњој стопи раста (Compound Annual Growth Rate, односно CAGR).

Најновији поредак брзорастућих компанија у АДРИА Регији нашао се по први пут на онлајн платформи коју су пласирале Пословне новине.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести