На сајту НБС све о мерама централне банке о накнадама банака

БЕОГРАД: Грађани које занима шта тачно значе мере о банкарским накнадама које је недавно донела Народна банка Србије (НБС), све информације могу сазнати у видеу на сајту НБС.
nbs
Фото: Tanjug (S. Radovanović)

Видео је објављен у оквиру рубрике Корисно је да знате а мере Народне банке појашњава млађи супервизор за посредну контролу банака у Сектору за контролу пословања банака Ивана Пауновић.

Из Народне банке наводе да пошто су неке банке у претходном периоду најавиле повећање накнада за поједине платне услуге као и да је велики број њих у претходних мало више од годину и по дана накнаде и повећао, НБС је да би заштитила стандард грађања разговарала са банкама и донела одговарајуће прописе.

Ивана Пауновић је истакла да је резултат активности НБС одзив свих банака које су повећале накнаде за платне услуге грађанима од 1. јануара прошле године да их умање за 30 одсто, односно до нивоа пре повећања а сложиле су се и да годину дана ове накнаде не повећавају.

Из НБС као пример наводе, да ако је рецимо банка повећала накнаду за одржавање текућег рачуна са 230 на 350 динара, након умањења од 30 одсто, нова накнада ће износити 245 динара.

Исти принцип се користи и за остале накнаде које су везане за платни рачун па ће тако код извршења плаћања, накнада повећана са 0 на 20 динара, након умањења од 30 одсто износити 14 динара.

„Народна банка Србије је као кључну меру усвојила Одлуку о платном рачуну са основним услугама. Њоме је дефинисан минималан пакет услуга у оквиру рачуна са основним услугама, који обухвата платне услуге потребне за свакодневне животне активности, а чија је накнада ограничена на 150 динара”, рекла је Ивана Пауновић.

Услуге које су прописане као обавезне су отварање и вођење динарског текућег рачуна, бесплатно подизање готовине на шалтеру и на банкоматима своје банке, бесплатна дебитна картица,

коришћење мобилног и електронског банкарства.

Осим тога, корисницима рачуна са основним услугама биће омогућена плаћања у оквиру мобилног и електронског банкарства по цени умањеној за 30 одсто у односу на клијенте осталих пакета рачуна код којих банка ову услугу наплаћује.

Пауновић је појаснила да ће грађанима који ипак буду желели да имају додатне услуге, као што је кредитна картица, девизни рачун, дозвољени минус или издавање чекова, то бити омогућено, иако се одлуче да пређу на рачун са основним услугама.

Навела је да је Одлуком о платном рачуну са основним услугама дефинисано да ће корисници основног рачуна моћи да надограде дефинисан пакет услуга без потребе преласка на скупљи пакет рачуна.

Накнада која би им била наплаћена за ове услуге ограничена је тако да их не доведе у лошији положај него када би прешли на скупљи пакет.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести