Надзорни одбор ЕПС предлаже увођење стратешке резерве ЕПСа

БЕОГРАД: Надзорни одбор Електропривреде Србије(ЕПС) упутио је иницијативу Министарству рударства и енергетике за увођење механизма стратешке резерве као прелазног решења за обезбеђивање сигурности снабдевања купаца у Србији, саопштено је из ЕПС-а.
EPS, proizvodnja struje foto: Tanjug
Фото: Танјуг/видео

В.д. директора ЕПС-а Милорад Грчић је појаснио да стратешка резерва значи конзервирање свих електрана које треба да изађу из редовног рада и за случај енергетске кризе, деконзервирају се и покрећу.

Додао је да је циљ иницијативе да се обезбеди стабилно снабдевање уз непромењене цене за грађане Србије.

"Капацитети који буду конзервирани после анализе стручних служби могу се активирати у условима криза сличних данашњој, када дође до поремећаја на тржишту, односно када цена и количина електричне енергије оправдавају рад термо капацитета који су у стратешкој резерви", истакао је он.

Извршни директор за трговину електричном енергијом Драган Влаисављевић, је појаснио да је ово прелазно решење урађено по моделу из Европске уније (ЕУ).

"Неке земље, као што је Немачка, увеле су стратешке резерве и у овој ситуацији их активирају, док је Румунија у потпуности зависна од ветра. Постојећи закон направљен је трговачки, а уколико министарство прихвати ову иницијативу могли бисмо да сачувамо постојеће и градимо нове капацитете", рекао је Влаисављевић.

Члан Надзорног одбора испред Владе Србије, Петар Станојевић је поздравио ову иницијативу и истакао да је он и за стратешке резерве и за конзервацију капацитета, јер, како је рекао, ово јесте прва велика енергетска криза, али верује да није последња.

EUR/RSD 117.5777
Најновије вести