Најјачи раст Сингапура за 11 година, 14,3% у другом кварталу

СИНГАПУР: Сингапур је забележио у другом кварталу ове године најјачи економски раст у последњих 11 година, надокнадивши најгори економски пад забележен годину дана раније због пандемије ковид-19.
singapur
Фото: pixabay.com

Према прелиминарним проценама Министарства трговине и индустрије, ова економија југоисточне Азије порасла је за 14,3 процента у другом кварталу 2021. у односу на исти период пре годину дана.

„Снажан раст је углавном резултат ниске упоредне базе у другом тромесечју 2020. године, када је БДП пао за 13,3 процента због мера ограничења уведених од 7. априла до 1. јуна 2020“, наводи се у данашњем саопштењу министарства, преноси ЦНБЦ.

Међутим, у поређењу са претходним кварталом, привреда Сингапура се смањила за 2,0 посто, напомиње министарство, додајући је БДП у апсолутном износу у периоду од априла до јуна ове године и даље за 0,9 одсто мањи него у другом тромесечју 2019, пре пандемије.

Према претходним проценама статистике, производња робе је у посматраном кварталу порасла за 22,2 посто у односу на претходну годину, али је у односу на прво тромесечје опала за 2,5 процената.

Индустрија услуга је забележила раст од 9,8 одсто међугодишње, а на кварталном нивоу је склизнула са 1,0 посто.

Кључни прерађивачки сектор је остварио раст од 18,5 процената у односу на лањски други квартал, док је у односу на претходно тромесечје пао за 1,8 посто.

Број корона случајева у Сингапуру је поново почео да расте ове године, што је приморало владу да пооштри мере социјалног удаљавања почетком маја. Власти су прошлог месеца почеле са постепеним ублажавањем ограничења, након што је регистровано смањење броја инфекција у земљи.

Сингапур има једну од највиших стопа вакцинација на свету, при чему је више од 70 посто од отприлике 5,69 милиона становника у тој земљи примило најмање једну дозу вакцине против ковида-19, а преко 41 одсто је потпуно имунизовано, додаје ЦНБЦ позивајући се на податке тамошњег Министарства здравља.

EUR/RSD 117.5647
Најновије вести