НАЛЕД: Озваничити - купац некретнине плаћа порез на пренос

БЕОГРАД: Изменама Закона о порезима на имовину требало би потврдити да је обвезник оно лице које у пракси заправо и плаћа овај порез - а то је купац, предлаже НАЛЕД-ов Савез за имовину и урбанизам, који је формиран данас као подршка унапређењу регулативе и спровођењу реформи у овим областима.
NALED
Фото: Youtube Printscreen

Порез на пренос апсолутних права, подсећа се у саопштењу НАЛЕД-а, по закону је у обавези да плати продавац, али је у 99 одсто случајева купац тај који заиста измирује пореску обавезу према држави у висини од 2,5 одсто вредности некретнине. 

Чланови Савеза сматрају да зато и законом треба потврдити да је обвезник за плаћање тог пореза држави лице које то у пракси заиста и чини.

То је само једна од тема коју ће пред ресорним институцијама покренути Савез за имовину и урбанизам који је данас конституисан као ново радно тело НАЛЕД-а. Савез је окупио 21 члана НАЛЕД-а из редова привреде, локалних самоуправа, удружења и јавних институција.

"Имовина и урбанизам су области у којима је тренутно најинтензивнији рад на креирању регулаторног оквира. Предстоје нам измене закона о планирању и изградњи, стечају, извршењу и обезбеђењу и усаглашавање секторских прописа који се наслањају на нови Закон о поступку уписа у катастар непокретности и водова", каже Јасмина Радовановић, саветница за сарадњу с привредом у НАЛЕД-у и координаторка Савеза.

Неопходно је, како ддодаје, и да унапредимо процедуре експропријације, урбане и руралне комасације, конверзије, реституције и озакоњења објеката како нерешени имовински односи не би ометали реализацију инвестиција и развој привреде.

Савез је констатовао да је ургентно решавање процедуре подношења пореских пријава за имовину и пренос апсолутних права. 

Од 1. јула грађани и привреда ове пријаве подносиће преко јавних бележника и уштедети значајно време јер више неће морати да одлазе на шалтере Пореске управе, локалне пореске администрације и катастра.

Локалне самоуправе окупљене у Савезу посебно су истакле значај комасације (укрупњавања парцела) за развој пољопривреде и креирање прилика за привлачење нових улагања. Регулисање комасације за њих је значајно јер се посебно у централној Србији овај поступак ретко спроводи како због компликоване процедуре тако и због високих трошкова за градове и општине. 

Савез за имовину и урбанизам је пета тематска радна група у оквиру НАЛЕД-а која окупља привреду, локалне самоуправе и организације заинтересоване за унапређење заштите имовине и права на истој и дефинисање реформи у циљу подстицања економског развоја. У претходних четири године фомирани су и савези за фер конкуренцију, е-управу, храну и пољопривреду и здравство.

На првој седници чланови су за председавајућег Савеза изабрали Гојка Врцеља из Ерсте банке, као и Александру Трешњев из Коморе јавних извршитеља и Бранка Јаковљевића из Сремске Митровице за потпредседнике. 

Чланови Савеза су и МК гроуп, Штампа, Суботица, Ужице, Осечина, Пожаревац, Сомбор, Зрењанин, Теленор, Инпхарм, АПР, Сет, Неопланта, Лесковац, Шабац, Јавнобележничка комора, АИК Банка и Чачак.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести