НАЛЕД предлаже држави мере за заштиту привреде због Covid-19

БЕОГРАД: НАЛЕД је упутио предлог од десет мера за подршку привреди и за очување радних места у аитуацији изазваној корона вирусом, а предлог је отиша на адресе Председништва, Владе, НБС и ПКС.
NALED
Фото: Youtube Printscreen

НАЛЕД предлаже да се мере усвоје због континуитета у пословањум, а реч је пре свегао привременом смањењупореза и доприноса на зараде или њиховом одложеном плаћању за мали бизнис и најосетљивије секторе. Такође, предлаже се обезбеђивање јефтиних кредита за привреду уз подршку државе, као и исплата једнократне новчане помоћи угроженим компанијама и грађанима који остану без посла.

Стручни тим НАЛЕД-а формулисао је пакет мера за одржавање ликвидности привреде и континуитет пословања, али и за подршку локалним самоуправама и грађанима који ће бити највише погођени последицама пандемије.

Председник УО НАЛЕД Владимир Новаковић каже да они желе да понуде помоћ држави, те предлажу формирање заједничке стручне групе састављене од представника ресорних институција, привреде, цивилног сектора и међународне заједнице која би пружала подршку кризном штабу и помогла да се умањи драматичан пад привредне активности и раст незапослености.

Новаковић каже и да НАЛЕД стоји на располагању у сарадњи са међународним партнерима у покушају да преусмери активности и пројекте на решавање здравствених и економских последица пандемије.

У сарадњи са Канцеларијом за ИТ и еУправу, НАЛЕД је већ предузео кораке да се уз подршку Европске банке за обнову и развој хитно успостави контакт центар за подношење пријава свим републичким инспекцијама како би се спречио раст сиве економије и незаконитог подизања цена основних животних намирница, заштитне опреме и дезинфекционих средстава, намирница и медицинских средстава.

Међу кључним мерама НАЛЕД предлаже увођење продуженог породиљског боловања и ваучера за ангажовање помоћи за чување деце како би запослени родитељи лакше пребродили затварање школа.

НАЛЕД предлаже и увођење тромесечне паузе у отплати кредита и обавеза према држави за угрожене категорије, као и ослобађање од пореза и доприноса у првој години пословања за предузетнике паушалце како би се подстакло самозапошљавање.

Такође, предлаже и успостављање фонда за финансијску подршку градовима и општинама највише погођеним епидемијом.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести