НАЛЕД: Прехрамбени сектор добио више од 38 милиона евра

БЕОГРАД: Министарство привреде одобрило је више од 38 милиона евра подстицаја од 2006.године, за 32 инвеститора из прехрамбеног сектора.
NALED
Фото: Youtube Printscreen

Овакав стимуланс је већини њих омогућио да повећају број запослених, а некима су та улагања у прошлој години донела раст прихода и до 25 посто, у поређењу са годином у којој су аплицирали за подршку, саопштено је из НАЛЕД-а.

Анализа ефеката подстицаја у прехрамбеној индустрији представљена је данас на онлај седници Савеза за храну и пољопривреду, а показала је да чак 90 одсто компанија сматра да без новчане подршке државе не би успешно завршили инвестициони циклус.

 

Компаније које су претходних година користиле ову државну помоћ, богатије су у просеку за по 84 нова запослена, показала је анализа НАЛЕД-а и Министарства привреде, реализована у оквиру пројекта “П2П - Припреми се за учешће”.

Пројекат спроводе Центар за европске политике (ЦЕП), НАЛЕД, портал European Western Balkans и Центар савремене политике (ЦСП), а финансира Европска унија.

"Подстицаји су допринели да се повећа број радних места од 25 до 312 по инвеститору, односно кориснику средстава. Вредност планираних улагања се креће од 305.000 до 45 милиона евра, за која је одобрена подршка од 116.000 до 12 милиона евра", каже Бранислав Пејчић, начелник Одељења за инвестиције у Министарству привреде.

То је, истиче, дало добру основу да се испуни један од најважнијих циљева - модернизација производње и повећање конкурентности домаће агро-индустрије.

Пејчић додаје да су механизми за остварење тог циља слични онима које користе и чланице ЕУ кроз Фонд за пољопривреду и рурални развој.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести