Напуштање руског гаса могло би да кошта ЕУ 214 милијарди долара више

ЛОНДОН: Актуелни план Европске уније за елиминисање ослањања на руски гас заменом гаса од других снабдевача могао би да кошта блок до 214 милијарди долара више него што је првобитно предвиђено, оцењује се у данашњем извештају компаније за климатка истраживања Ембер и организације Глобал Витнес.
gas plin
Фото: pixabay.com

План Европске комисије "REPowerEU" који има за циљ да Европу учини независном од руских фосилних горива много пре 2030. године укључује диверзификацију снабдевања гасом, убрзање увођења обновљивих гасова, повећање производње струје из обновљивих извора и замену гаса у производњи топлотне и електричне енергије.

Ово може да смањи потражњу ЕУ за руским гасом за две трећине пре краја 2022. године, сматра Комисија.

Према истраживању Ембера и Глобал Витнеса, постојећи план ЕУ за коришћење гаса (од алтернативних добаљача) могао би да повећа рачун ЕУ за енергију за додатних 264 милијарде долара (250 милијарди евра) до 2030. године због високих цена гаса, преноси специјализовани портал за енергетику oilprice.com.

План "REPowerEU" ће смањити цех за само 49 милијарди долара (47 милијарди евра) по садашњим ценама, што значи да би у коначном исходу рачун ЕУ био за 214 милијарди долара (203 милијарде евра) изнад првобитних предвиђања Комисије, саопштиле су две организације.

„И док стратегија Европске комисије ''REPowerEU'' има за циљ да смањи увоз руског гаса на континент, она се и даље толико ослања на гас да ће Европа бити изложена већем трошку за 34 милијарде евра по ценама пројектованим до 2030, или за 203 милијарде евра по данашњим ценама гаса“, констатује се у студији.

Сара Браун, виши аналитичар у Емберу. каже да је „играње на карту фосилног гаса губитна опклада“.

“Високе и волатилне цене гаса су ту да остану и скупо ће коштати ЕУ. Новац је боље потрошити на транзицију која може да обезбеди стабилну, чисту и доступну енергију за све Европљане. Наша анализа сада показује да је Комисија у великој мери потценила трошак за потрошаче са даљим ослањањем на гас“, закључује она.

Очекује се да ће Европска комисија следеће недеље открити детаље свог "REPowerEU" плана, у који ће бити укључени и обновљиви извори енергије.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести