НБС: Бољи услови за кредите банака

БЕОГРАД: Резултати јануарске анкете о кредитној активности банака показују да су кредитни стандарди привреди у четвртом тромесечју ублажени, првенствено под утицајем конкуренције у сектору и позитивне опште економске ситуације, саопштила је Народна банка Србије (НБС).
nbs
Фото: Tanjug (R. Prelić, arhiva)
Банке очекују даље ублажавање стандарда на динарске кредите привреди током првог тромесечја. Укупно посматрано, кредитни стандарди становништву непромењени су у четвртом тромесечју, док је блага корекција навише очекивана у првом тромесечју за готовинске кредите и кредите за рефинансирање, наводи се у анкети.
 
Оцена банака је да тражња привреде и становништва стабилно расте из тромесечја у тромесечје, а наставак позитивних тенденција очекују и у првом тромесечју ове године.
 
Текући инвестициони циклус позитивно доприноси расту тражње привреде за кредитима, док се раст плата и запослености одражава и на већу заинтересованост становништва за узимање кредита за решавање стамбеног питања, као и рефинансирање постојећих обавеза по повољнијим условима, саопштила је НБС. 
EUR/RSD 117.1643
Најновије вести