НБС: Девизне резерве 11,6 милијарди евра

НОВИ САД: Бруто девизне резерве Народне банке Србије износиле су на крају новембра 11,62 милијарди евра, што је 76,2 милиона више него на крају октобра, саопштено је из НБС-а.
NBS
Фото: Tanjug

Девизним резервама на том нивоу обезбеђује се покривеност новчане масе М-1 од 190 одсто и око шест месеци увоза робе и услуга, што је готово двоструко више од стандарда којим се утврђује адекватан ниво покривености увоза робе и услуга девизним резервама.

Нето девизне резерве (девизне резерве умањене за девизна средства банака по основу обавезне резерве и другим основима) на крају новембра износиле су 9,72 милијарди евра, и 98 милиона евра су више него на крају претходног месеца. То је нови највиши ниво нето девизних резерви крајем месеца од 2000. године.

Раст бруто девизних резерви из октобра настављен је у новембру, и то у амбијенту у којем је држава, као резултат добрих фискалних резултата постигнутих током 2018. године, смањила своје девизне обавезе по основу кредита и хартија од вредности у нето износу од 108,8 милиона евра, што је допринело даљем смањењу јавног дуга и побољшању његове валутне структуре.

Повећање бруто девизних резерви у новембру у највећој мери је резултат прилива по основу страних директних инвестиција, односно приватизације Пољопривредне корпорације Београд (ПКБ) у укупном износу од 121,2 милион евра и донација (укупно 56,7 милиона евра).

Додатни допринос већем нивоу девизних резерви дали су и нето приливи по основу интервенција НБС-а куповином девиза на међубанкарском девизном тржишту (15 милиона евра), као и по основу управљања девизним резервама и осталим основима (укупно 42,5 милиона евра).

Наведени приливи, истичу из НБС-а, били су више него довољни да покрију одливе по основу поменутог раздужења државе, уобичајених активности банака по основу девизне обавезне резерве и другим основима (укупно нето 32,8 милиона евра), као и негативног утицаја тржишних фактора (укупно нето 17,6 милиона евра), пре свега због промене међувалутних односа на међународном финансијском тржишту.

Обим реализоване трговине девизама на међубанкарском девизном тржишту у новембру је износио 543,8 милиона евра и био је 46,8 милиона евра мањи него у претходном месецу.

Од јануара до краја новембра ове године у међубанкарској трговини реализовано је укупно 6,28 милијарди евра.

Посматрано на нивоу месеца, вредност динара је у новембру остала готово непромењена у односу на евро, а од почетка ове године номинална апрецијација динара према евру износи 0,1 процената.

У амбијенту нешто израженијих апрецијацијских притисака средином новембра, НБС је интервенисао на међубанкарском девизном тржишту куповином 15 милиона евра, у циљу ублажавања прекомерних краткорочних осцилација курса динара према евру, наводи се у саопштењу НБС-а.

Е. Дн.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести