НБС: Највише притужби на банке због кредита

БЕОГРАД: У првих шест месеци ове године решене су 1.393 притужбе корисника финансијских услуга, од чега се највише њих, 62,3 одсто, односило на поступање банака, а 37,3 одсто на друштва за осигурање, наводи се у извештају Народне банке Србије (НБС).
nbs tanjug
Фото: Tanjug

Остале притужбе тицале су се давалаца финансијског лизинга, њих 0,2 одсто, а по 0,1 одсто се односило на поступање платних институција и друштава за управљање добровољним пензијским фондовима.

Када је реч о притужбама на банке, решено је њих 868, а корисници су се, према извештају НБС, на банке највише жалили због њиховог поступања око кредита 58,8 одсто, затим платних рачуна и услуга, 24 одсто, те платних картица, 13,2 одсто притужби.

У истом периоду решено је 519 притужби корисника на поступање друштава за осигурање а највећи број ових притужби се односио на аутоодговорност - 35,6 одсто и осигурање од последица несрећног случчја - 19,7 одсто.

За првих шест месеци, наводи се у извештају централне банке, примљено је 75 предлога за посредовање, а стране у поступку посредовања прихватиле су 13 предлога.

Из Народне банке подсећају да је поступак заштите права пред НБС потпуно бесплатан, пошто ни финансијска институција на коју се клијент жали ни Народна банка не наплаћују накнаде нити било какве друге трошкове за поступање по приговорима, притужбама или предлозима за посредовање.

Осим тога, корисници могу да спорни однос реше пред НБС, без покретања судских поступака, који су скупи и трају знатно дуже, наводе из Народне банке Србије.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести