НБС: Неискоришћена средства за помоћ привреди враћају се у Трезор

БЕОГРАД: Програм исплате директних давања за 2021. уређен је на сличан начин као и прошлогодишњи и зато НБС позива сва правна лица и предузетнике који намеравају да користе директна давања у овој години да се детаљно упознају с прописима, како им се не би десило да због непоштовања рокова не искористе средства.
nbs
Фото: Tanjug (S. Radovanović)

Првенствено треба да се упознају са одредбама Уредбе о утврђивању Програма директних давања из буџета Србије привредним субјектима у приватном сектору у циљу ублажавања економских последица проузрокованих ковидом 19, коју је влада донела у фебруару 2021.

Том уредбом је предвиђено да банка гаси наменски рачун због престанка програма директног давања у смислу Програма или губитка права на коришћење директног давања, односно ако је отворен тај рачун а привредни субјект није стекао право на коришћење директног давања, а у складу са обавештењем Пореске управе, речено је Танјугу у НБС.

Такође, и ове године је предвиђено да у случају да привредни субјект не пренесе новчана средства са наменског рачуна на текуће рачуне запослених у складу са Програмом до дана гашења тог посебног рачуна, банка преноси средства с тог рачуна на посебан рачун са кога су директна давања исплаћена.

Када је реч о правима и обавезама корисника, Уредбом је било прописано да се одредбе оквирног уговора између привредног субјекта и банке код које му се отвара наменски рачун за директна давања, којима се уређују услови за отварање, вођење и гашење текућег рачуна привредног субјекта код те банке и извршавање платних трансакција са тог рачуна, примењују и на тај наменски рачун, и да се тај рачун гаси због престанка програма директног давања или губитка права на коришћење директног давања или ако привредни субјект није стекао право на коришћење директног давања, у складу са обавештењем Пореске управе, порецизира НБС.

Корисник - предузетник свакако има право и могућност да у складу са Законом о заштити корисника финансијских услуга, у случају да сматра да банка није поступала у складу с прописима, општим условима пословања или добрим пословним обичајима или да су његова права повређена, банци поднесе писмени приговор.

Након тога, ако не буде задовољан одговором који банка достави или ако банка не одговори у прописаном року од 15 дана од дана пријема приговора, може поднети притужбу Народној банци Србије.

Централна банка указује да су корисници директних давања, који су примили финансијску помоћ у 2020. години, у складу са Уредбом о фискалним погодностима и директним давањима привредним субјектима у приватном сектору и новчаној помоћи грађанима у циљу ублажавања економских последица насталих услед болести ковид 19 и Закључком Владе Србије о додатним фискалним погодностима и директним давањима привредним субјектима у приватном сектору, били дужни да примљена средства наменски искористе за исплату зараде запосленима најкасније до 31. октобра 2020.

Истеком тог рока посебни наменски рачуни - ковид-19 се гасе, а неискоришћена средства са тих рачуна преносе се на посебан буџетски рачун.

Министарство финансија је, подсећа НБС поводом спровођења Уредбе дало мишљење и инструкцију која је прослеђена свим банкама у којем је још једном истакнуто да имајући у виду да одређени број привредних субјеката није искористио средства по основу директних давања пренета на посебан наменски рачун - ковид-19, банке су дужне да од 1. новембра 2020. године онемогуће клијентима располагање наведеним средствима.

Такође да средства која нису утрошена до 31. октобра 2020. односно ако привредни субјекат није извршио пренос истих са посебног наменског рачуна на текуће рачуне лица за која су добијена директна давања, пренесу са појединачних наменских рачуна привредних субјекта на наменски рачун у Управи за трезор, са кога су и исплаћена средства по основу директних давања.

Корисници директних давања су приликом аплицирања за директна давања били дужни да се упознају и поступају у складу са донетим прописима којима се уређује њихово одобравање и исплата, и као што је претходно наведено, били су дужни да их наменски искористе најкасније до 31. октобра 2020.

Наведени прописи и правила се једнако примењују без обзира на то да ли је корисник директних давања правно лице или предузетник, и да ли има једног или више запослених, подсећа НБС.

У том смислу, пријавом за коришћење директних давања корисници су прихватили и све услове утврђене прописима којима су директна давања уређена.

Народна банка наглашава да информацијом о броју случајева у којима нису искоришћена средства на име директних давања располажу Министарство финансија и Управи за трезор, имајући у виду да су средства на име директних давања преношена на рачун корисника са посебног рачуна у Управи за трезор и да су на исти рачун враћена у случајевима у којима их корисници нису искористили у року предвиђеном прописима.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести