НБС: Порастао број корисника електронског банкарства у 2020.

БЕОГРАД: Према подацима за 2020. годину, број готово свих пружених платних услуга и издавања електронског новца забележио је раст, објављено је данас на сајту Народне банке Србије (НБС).
nbs
Фото: Tanjug (S. Radovanović)

Наиме, укупан број корисника електронског банкарства порастао је за 14,83 одсто, а мобилног банкарства за 26,99 одсто у односу на 2019. годину.

Раст релативног значаја мобилног банкарства види се, наводи НБС, из међугодишњег пораста броја трансакција физичких и правних лица и предузетника од 50,77 одсто.

Упркос негативном утицају кризе, забележен је и међугодишњи пораст броја трансакција предузетника и правних лица извршених путем електронског банкарства од 3,20 одсто, истиче Централна банка.

Када се узму у обзир и трансакције физичких лица, укупан раст броја трансакција путем електронског банкарства износи 4,05 одсто.

Број закључених уговора на даљину повећао се за више од 25.000 у односу на 2019. годину, чему је, истиче се, допринео повећан напор банака да се одржи континуитет пословања у време поштовања мера за превенцију и сузбијање ковид-19.

С тим у вези, у посматраном периоду повећао се број банака које пружају додатне могуцности, као што је видео-идентификација корисника, наводи НБС.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести