НБС повећала референтну каматну стопу са 5,0 на 5,25 одсто

БЕОГРАД: Извршни одбор НБС је на данашњој седници одлучио да повећа референтну каматну стопу за 25 базних поена односно на ниво од 5,25 одсто. У истој мери повећана је и стопа на депозитне олакшице на 4,25 одсто, као и стопа на кредитне олакшице на 6,25 одсто, саопштила је централна банка.
dinari Foto: Dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

Како је наведено, НБС доношењем овакве одлуке наставља да пооштрава монетарне услове и утиче на ограничавање секундарних ефеката трошковних притисака на раст цена путем инфлационих очекивања.

Тиме доприноси да се инфлација у Србији нађе на опадајућој путањи и врати у границе дозвољеног одступања од циља до краја периода пројекције, наведнео је у саопштењу.

Данашње повећање референтне каматне стопе представља њено десето узастопно повећање, почевши од априла 2022. године, закључно с којим је она повећана за укупно 425 базних поена. Преношење досадашњег повећања референтне каматне стопе на каматне стопе на тржишту новца, кредита и штедње указује на ефикасност трансмисионог механизма монетарне политике путем канала каматне стопе, кажу у НБС. Наводи се и да истовремено, одржавањем релативне стабилности курса динара према евру, Народна банка Србије у знатној мери доприноси ограничавању ефеката преливања раста увозних цена на домаће цене, као и макроекономској стабилности у условима повећане глобалне неизвесности.

И поред чињенице да је инфлација и даље у највећој мери вођена глобалним трошковним притисцима у производњи хране и енергената на које централне банке немају утицаја или је он веома ограничен, Народна банка Србије читавим сетом мера настоји да успори инфлацију и допринесе њеном смањењу ка циљу у наредном периоду. 

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести