НБС: Привремена мера за израчунавање капитала банака

БЕОГРАД: Извршни одбор Народне банке Србије је на ванредној седници усвојио Одлуку о привременој мери која се односи на израчунавање капитала банке којом се даје могућност банкама да ублаже негативне ефекте промене цена хартија од вредности на капитал, настале услед поремећаја на глобалним финансијским тржиштима.
nbs
Фото: Tanjug (R. Prelić, arhiva)

Прописом се омогућава да се из обрачуна основног акцијског капитала банке, до краја ове године искључи 70 одсто нето нереализованих губитака и добитака проистеклих по основу вредновања дужничких инструмената, саопштено је из НБС.

Привремена мера се односи на дужничке хартије од вредности чији су издаваоци Република Србија, аутономна покрајина или јединица локалне самоуправе Републике Србије, а које се вреднују по фер вредности кроз остали резултат у складу са Међународним стандардом финансијског извештавања 9.

Поред ублажавања негативних ефеката промене цена хартија од вредности на капитал банака, наведеном мером Народна банка Србије настоји да оствари неколико циљева од којих је један да подстакне банке да купљене хартије од вредности Републике Србије задрже у својим портфолијима.

Циљ је и да се отвори простор за нова улагања банака у ове хартије, као и да се допринесе ослобађању капацитета банака за наставак кредитне активности, нарочито у сегменту привреде, са циљем очувања домаће привредне активности.

НБС наводи да на овај начин ствара равнотежу између пооштравања монетарних услова, неопходног како би се ограничили ефекти инфлаторних притисака на светском и домаћем тржишту и стимулисања кредитне активности банака у циљу наставка подршке реалном сектору и привредном расту.

Изражена глобална неизвесност, услед низа фактора - од последица још увек актуелне ковид-19 кризе, преко заоштрене енергетске ситуације, прекинутих/успорених ланаца снабдевања и глобалних инфлаторних притисака, а нарочито услед тренутне геополитичке кризе везане за Украјину, као и пооштравање монетарних политика водећих централних банака, довели су до раста каматних стопа на међународном финансијском тржишту, објашњава НБС.

Како додајуи, то се у одређеној мери пренело и на домаће финансијско тржиште, манифестујући се кроз значајнији раст стопа приноса, односно пад цена, пре свега, државних хартија од вредности, а које се у знатном износу налазе у билансима банака као инвеститора у те хартије.

Имајући то у виду, Народна банка Србије је препознала потребу за доношењем прописа привременог важења у циљу очувања и јачања стабилности финансијског система Републике Србије, истиче се у саопштењу.

Банке ће наведену привремену меру моћи да примењују у периоду од 30. јуна 2022. године до 31. децембра 2022. године, при чему ће Народна банка Србије наставити да анализира целокупну ситуацију и околности на финансијским тржиштима, континуирано сагледавајући потребу за даљим предузимањем одговарајућих мера, саопштено је из кабинета гувернера НБС.

EUR/RSD 117.3357
Најновије вести