НБС процењује раст БДП-а од 6,5 одсто

БЕОГРАД: Народна банка Србије (НБС) процењује да ће реални раст бруто домаћег производа бити 6,5 одсто ове године, уз могућност да буде и више, као и реални раст од 4,5 одсто следеће године, колико очекујемо и у средњем року, изјавила је данас вицегувернер НБС Ана Ивковић.
rast
Фото: Tanjug/pixabay.com, ilustracija

Говорећи на Београдском економском форуму, Ивковић је казала да су пројекције да би инфлација, након утицаја привремених фактора прошле и ове године који су деловали у различитом смеру, од половине следеће године требало да буде на нивоу на којем је била и претходних осам година, а што јој је и просек од почетка пандемије.

"Када је реч о утицају привредног раста на инфлацију, процењујемо да бржи раст бруто домаћег производа који очекујемо, неће имати инфлаторан карактер, посебно имајући у виду да квалитетнија инфраструктура повећава продуктивност економије", рекла је Ивковић.

Такође, додаје, квалитетнија инфраструктура стимулише инвестиције приватног сектора као и раст производних капацитета, захваљујући чему би, каже, ефекат тражње на инфлацију требало да остане непромењен.

"И уз то, квалитетнија инфраструктура смањује трошкове пословања привреде, чиме има и потенцијал да чак смањи инфлаторне притиске", закључила је Ивковић.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести