Ндегва: Јак раст у ЕУ погодује изгледима за раст БДП Србије

БЕОГРАД: Снажан привредни раст Европске уније ће помоћи изгледима раста бруто домаћег производа Србије, а позитивно утиче и на привредну експанзију остатку региона Западног Балкана, изјавио је данас шеф канцеларије Светске банке у Србији, Стивен Ндегва.
stiven ndegva
Фото: screenschot RTS

"Али, за искоришћавање предности раста у ЕУ морају постојати прави услови, због чега ће у Србији морати да се спроведу реформе“, рекао је Ндегва на представљању редовног економског извештаја Светске банке за Западни Балкан у Београду.

Како је додао, српским властима треба честитати на доброј контроли у области фискалне политике, и то у будућности треба искористити, док резултати реформи у области пословног окружења постају очигледни, што је, како је указао, примећено и у извештају Светске банке "Дуинг бизнис".

Поред тога, потребно је подржати ширење привреде убрзањем реформи у области јавних предузећа, а нарочито у финансијском сектору.

“Уочавамо реформе везане за дигитализацију, којој су власти посвећене””, изјавио је Ндегва.

Извештај Светске банке за регион Западног Балкана се објављује два пута годишње и садржи преглед последњих дешавања, кључне трендове и политике у области економског развоја Србије, Албаније, БиХ, Косова*, Македоније и Црне Горе, као и краткорочна економска предвиђања ове финансијске институције за регион Западног Балкана.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести