Ндегва: Србија се добро показала, очекује се раст од 5 процената

Земље Западног Балкана, укључујући и Србију, очекује повратак привредног раста ове године, након највећег пада који је погодио свет због пандемије, наводи се у извештају Светске банке, а директор Канцеларије те банке у Београду Стивен Ндегва рекао је за РТС да је пројекција за економски опоравак региона од 4,4 одсто реалистична.
stiven ndegva
Фото: screenschot RTS

"Ове године су показатељи били бољи него што је очекивано, тако да је смањење привреде у региону било мање него у Европској унији и када се то узме у обзир, Србија се показала изузетно добро", истакао је Ндегва.

Додао је да је Србија имала пад од само једног процента и да се за 2022. очекује раст од пет процената, што је, како је оценио, одлично.

Ндегва је објаснио да ће на велики раст утицати неколико ствари. "Пре свега, почињете од веома ниске основе. Имајући у виду да је на глобалном нивоу постојало смањење, исто тако и у региону, али важније су акције које је Влада предузела у борби против ковида и помагању економији", рекао је Ндегва.

Додао је да је значајно то што су у протеклих шест-седам година спроведене реформе које су створиле одличне основе за добар раст и да ће, када дође до опоравка у остатку света, то бити значајно.

Говорећи о реформама, Ндегва је навео да су оне стални посао, а да су неке прекинуте због пандемије, али да се види да је Влада посвећена реформама.

"У наредном периоду, у погледу државних предузећа, желимо да се вратимо разговорима које смо имали поводом агенде о новом расту, да повећамо одговорност Владе и инвестиције, такође да смањимо дуг који је 2019. добро стајао. То је прекинуто ковидом, али сад видимо да је то нешто чему ћемо морати да се вратимо како бисмо фундаментално обновили снагу српске економије", нагласио је Стивен Ндегва.

Када је реч о буџетском дефициту Србије који је виши него прошле године, Ндегва је оценио да нису забринути због тога из два разлога.

"Као прво, то је привремено. Имајући у виду реакцију на ванредну ситуацију, то смо видели у целом свету и морамо подржати привреде и Србија се у томе показала добро. Такође, нисмо забринути, јер је Влада посвећена враћању на пут којим је претходно ишла и који је створио неке од вишкова које смо видели у последњих неколико година, тако да верујемо да постоји разлог за опрезни оптимизам", оценио је Ндегва.

Говорећи о инвестицијама Светске банке, Ндегва је навео да се радују потписивању два уговора о зајму у мају.

"Један се ради о модернизацији железнице, а други на зајам за политике развоја који ће подржати опоравак", рекао је Ндегва. Нагласио је да ће један од највећих изазова у наредном периоду бити обуздавање пандемије.

"Србија се доста добро показала са здравственим мерама, са вакцинацијом. То ће морати да се настави и да постане агресивно и то подржавамо. Затим, треба наставити са подршком привреде. Такође, треба обезбедити да компаније и послови буду сачувани", истакао је Ндегва.

На крају разговора, нагласио је да је потребно да се спроведу економске реформе на средњи период, али и да би се требало фокусирати и на зелени раст и одрживи развој, у који је потребно укључити што више људи.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести