Ндгва: Србији потребна нова стратегија раста

КОПАОНИК: Раст који је Србија остварила у протеклој години је импресиван, али је заснован на ниској основици и Србија би морала брже и више да расте, изјавио је шеф Канцеларије Светске банке у Србији Стивен Ндгва.
kopaonik biznis forum
Фото: Tanjug (video)

Ндгва је на Панелу „Оскудица капитала и фискални простор за раст“ на Копаоник бизнис форуму рекао да у односу на пројектовани раст, Србија може боље и да има све потенцијале и могућности да извози и на већа тржишта.

Истакао је да би и инвестиције требало да буду енергичније како у приватном, тако и јавном сектору.

Он је рекао да просечне годишње инвестиције износе 20 одсто, а требало би да буду најмање 30 одсто да бисмо расли на робусан начин.

Србија се у претходних 30 година слабије развијала него земље централне и источне Европе и зато би требало да више расте како би ухватила  корак са другим земљама, а требају нам брже и енергичније инвестиције у јавном и приватном сектору, рекао је Ндгва.

Како је навео, има доста инвестиција како у железницу тако и путну инфраструктуру али је потребна бржа реализација.

Србији је потребна нова Стратегија раста, додао је шеф Канцеларије Светске банке и нагласио да та институција увек иде у корак с оним што ради влада.

Такође, каже да је било доста реформи у Србији, које су биле добре и исплатиле су се, али да се мора поћи даље.

То што је  урађено до сада, ипак, није довољно и зато се морају изнаћи нове статегије за бржи раст, додао је.

Важно је каже, да се у Србији фокус стави на даље реформе, на пример, у финансијском  сектору, јачању владавине права...
Сада треба прећи у другу фазу или нови ниво реформи, додао је Ндегва.

Председник Фискалног савета Павле Петровић сматра да је Србији  неопходан раст од 5,0 одсто годишње да би сустигла развијене европске земље, а да би у томе успела потребно је да смањи корупцију, унапреди владавину права, повећа јавне и приватне домаће инвестиције и побољша систем образовања.

Он је рекао да му се чини да су премијерка Ана Брнабић и министар финансија Синиша Мали одустали од оцене да је Србија рекордер по расту и да су прихватили анализу Фискалног савета да наша земља заостаје по стопи раста, што је, каже, добро. 

Према његовим речима, неразвијене земље треба да расту брже од развијених јер могу да усвајају њихове тековине, знање и технологије.

Лакше је учити од других нове технологије и знање, него што развијеније земље могу да развију иновације, поручио је Петровић, додајући да је зато природно да једна Немачка или Холандија имају раст од 1,5 одсто, а земље источне Европе око 4,5 посто.

Као кључне разлоге који коче убрзање привредног раста наше земље навео је висок ниво корупције и недовољну владавину права.

Као важне чиниоце за унапређење раста навео је потребу повећања јавних инвестиција у инфраструктуру и повећаје инвестиција домаћег приватног сектора, као и побољшање образовања.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести