Недимовић: Идеја је да обновимо производњу трактора

БЕОГРАД: Министар пољопривреде Бранислав Недимовић изјавио је данас да ће индијска компанија "Тафе" која је купила Индуштрију машина и трактора (ИМТ) отворити 800 радних места и производити 5.000 трактора годишње.
branislav nedimovic
Фото: Tanjug (Zoran Žestić)

"На основу писма о намерама индијска компанија "Тафе" жели да отвори 800 радних места, 5.000 трактора годишње", рекао је он за РТС и додао да има простора и за запошљавање више људи. 

Он је рекао да је у новембру у Индији разговарао са три компаније које су у првих 10 светских произвођача трактора, а да је томе претходио и састанак преседника Александра Вучића и индијског премијера Нарендре Модија.

Како каже, имали смо јавни позив, лицитација је била јуче, продат је бренд, интелектуална својина, лоакција у Јаровцу код Сецња, где је некад била фабрика за производњу приколица за тракторе.

"Тако да приче које чујем по медијима и друштвеним мрежама, како је продата локација на Новом Београду, није продата, она остаје у стечајној маси и биће посебна процердура за њу и грађани треба да буду безбрижни", рекао је Недимовић.

У овом тренутку наша идеја је да обновимо производњу трактора ИМТ, каже министар пољопривреде.

"Оно што је добро Тафе има исту платформу који је имао ИМТ, то је платформа Фергусона, мислим да смо на добром путу", истакао је Недимовић.

Тафе је највио амбициозан план, да ће кооперанте тражити у Србији, али и излазак на друга тржишта.

Земљорадници, према његовим речима, могу да очекују јефтинију набавку трактора. "То су трактори од 25 до 75 коњских снага који су јефтинији, пријемчивији за наше људе, а доћи ће и до развијања сервисних центара. Потребно нам је да обновимо читаву механизацију", рекао је Недимовић.

Он је за сутра најавио састанак са представницима "Тафеа" и додао да следеће недеље у Јарковац код Сечња долазе индијски инжењери.

Оно што је важно и суштина приче је потражња за тракторима на простору читаве југоисточне Европе али и на тржишта које је Србија отоврила, Русије, Турске, дакле, много је земаља у игри који потражују ову врсту робе, рекао је Недимовић.

"Сутра имамо потписивање уговора за једну нову фабрику у Шиду, где није било ни једне инвестиције, ревитализујемо старе симболе, то је кланица која ће бити намењена за извоз говеђег меса према Турској. То нам омогућава споразум са Турском, испричао је Недимовић.

Прошле године имали смо позив од Министарства пољопривреде из државног буџетра 2.300 захтева за куповину трактора.

Радимо да што пре потрошимо тај новац из ИПАРД фондова, за механизације и тракторе имамо пуно позива, скоро 500 апликација, рекао је Недимовић.

EUR/RSD 117.1207
Најновије вести