Недимовић: Нема ко да музе краве, да му дате и 70.000 месечно

СРЕМСКА МИТРОВИЦА: Произвођачи млека у Републици Српској, Хрватској и Србији суочавају се са истим изазовима и проблемима, те су млекари из ове три земље разменили искуства на скупу, организованом у Сремској Митровици.
branislav nedimovic
Фото: Tanjug (Zoran Žestić)

Ресорни министри Србије и Републике Српске сагласни су у оцени да и једну и другу државу „мучи иста мука“, а то је што недостаје људи за мужу крава и због тога је неопходно да држава што више помогне у субвенционисању за куповину нове опреме.

Србија је, каже министар пољопривреде Бранислав Недимовић, већ кренула у набавку робота за мужу.

"Нема ко више да музе краве. Да му дате 70.000 динара месечно да музе краве, не можете да нађете човека. Да одете у било које село у западнобачком, севернобачком округу исто ћете све чути. Нема људи. И то је највећи проблем пољопривреде и зато морамо ићи са набавком нове опреме и са модернизацијом. 75 одсто држава Србија даје за куповину робе. Наравно, не могу сви да купе, али на нама је да помогнемо колико год можемо, да дамо што више новца, да се изборимо са свим овим проблемима који постоје", каже Недимовић.

Министар пољопривреде у Републици Српској Борис Пашалић оцењује да у тој земљи могу бити задовољни ситуацијом у сектору млекарства, да производња расте, али да је исто тако приметан тренд опадања броја фарми. Оцењује и да су исти откупљивачи и у Српској и у Србији.

"У 2019. у Републици Српској откупљено је око 120 милиона литара млека, што је за неких три милиона литара више него у 2018. години, а десетак милиона више него у 2017. години. Опада нам број фарми, имамо око 4.100 фарми, а расте нам производња и број фарми где има више грла. То је тренд који се дешава у свим земљама у окружењу, па тако и код нас. Број испоручилаца је сада заустављен, неких 4.100, али имамо близу 28.000 музних грла и тај број расте", рекао је Пашалић, додајући да у Српској издвајају око 50 одсто из аграрног буџета само за млеко.

EUR/RSD 117.1400
Најновије вести