Недимовић: Следеће недеље тачни подаци о штети од снега

БЕОГРАД: Следеће недеље биће познати тачни подаци о штети коју је изазвао снег, изјавио је данас министар пољопривреде и заштите животне средине Бранислав Недимовић оцењујући да је штета нарочито велика на надморским висинама изнад 300 метара.

Недимовић у емисији Кажипрст на Б92 оценио да ће се штета од снега осетити и у приходу државе у коме воће учествује сваке године све више и више.

Како је истакао, то је био важан девизни прилив, који ће се надоместити. 

''Интезивно разговарамо, сви у ланцу, следеће недеље ћемо имати тачне податке и јасно ћемо утврдити стање'', рекао је Недимовић. 

Он је истакао и да је ове године држава издвојила више новца за заштиту и осигурање у пољопривреди, као и да је почело да се улаже јер пољопривредници купују мреже и системе за наводњавање. 

"Ко набави та средства, држава враћа 50 одсто, исто и за осигурање враћамо'', рекао је Недимовић оцењујући да мора да се ради на едукацији ратара, како би више заштитили усеве. 

Говорећи о продаји земље странцима, министар је истакао да ћемо изменама закона заштити своја права.

''Ако неко лице жели да купи земљу, мора да има пребивалиште у Србији", рекао је Недимовић.

Он је навео и да неће отворити врата за ГМО указујући да је идеја да се направи систем у коме ће наука дати главну реч. 

''Радно тело ће да ради на томе и да даје научне одгворе на та, али и сва друга питања када је реч о безбедности хране, посебно када је реч о увозу'', истакао је Недимовић.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести