Недимовић: Сви се боре за индијско тржиште

БЕОГРАД: Сви се боре за индијско тржиште, а за Србију ће бити довољно да тамо отворимо малу нишу, изјавио је јутрос министар пољопривреде Бранислав Недимовић поводом доласка потпредседника Индије Венкаја Наидуа у званичну посету Србији.
Branislav Nedimovic/Tanjug
Фото: Tanjug

"Ја сам у новембру месецу прошле године био тамо, када смо разговарали о продаји ИМТ-а и разговарао сам са представницима ''Хиндре'', који су огроман купац воћа и поврћа на светском тржишту. За то тржиште се боре сви. Баш у тренутку кад сам био тамо, били су белгијски краљ, председник Француске је тих дана исто долазио, гомила људи тамо долази, тражи упорно то тржиште", рекао је Недимовић за РТС.

Он је доддоа и да се труди да отвори што више тржишта која добро плаћају.

"Циљано гађамо тамо где наша роба може да прође, где се плаћа добра цена, да покушамо да што боље приходују наши пољопривредни произвођачи", рекао је Недимовић.

Подсећајући да Србија није извозила пшеницу у Египат, који је највећи купац ове житарице на свету, још од распада бивше СФРЈ, Недимовић истиче да је Србија после годину дана тешког рада успела да добије сертификат за Египат.

Очекује да извоз пшенице у Египат крене већ од октобра, када инспектори из те земље заврше свој посао у Србији.

"Пољопривреда је у ствари везана за тржиште. Ако немате коме да пласирате робу, ви се угушите са количином, самим тим смањите цену и направите себи проблем", истакао је министар.

Србија је ове године имала добар род пшенице и имала 20 одсто више засејаних површина него прошле године, додаје министар.

Не очекује проблеме због појединих навода о лошем квалитету пшенице, али додаје да је око 30 одсто зрна лошијег квалитета због кише.

"Остало је високог квалитета. Не очекујем никакве проблеме", рекао је министар.

Потпредседник Индије Венкај Наиду допутовао је синоћ у званичну посету Србији, а на аеродрому "Никола Тесла" су га дочекали министар Недимовић, градоначелник Београда Зоран Радојчић и амбасадор Индије у Београду, Субрат Батачарџи.

Потпредседника Наидуа ће данас примити председник Србије Александар Вучић, а предвиђен је и Пословни форум Србија-Индија, као и потпсивање више споразума о сарадњи.
 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести