Недимовић: Тржиште УАЕ велики простор за производе из Србије

АБУ ДАБИ: Тржиште Уједињених арапских емирата (УАЕ) апсолутно је отворено за све пољопривредне прозиводе из Србије, посебно у сектору воћа, млека, вина, изјавио је данас у Абу Дабију министар пољопривреде Бранислав Недимовић, након разговора са колегом из УАЕ.
nedimovic
Фото: Танјуг (видео)

Недимовић је у изјави новинарима истакао да УАЕ свега 25 одсто својих потреба поркива сопственом производњом.

"Апсолутно су отворени за све насе пољопривредне производе, нарочито у сектору воћа, млека, у скетору вина, и ту постоји добар простор за наш извоз, да повећамо цифре које смо имали до сада", рекао је Недимовић, који борави у посети УАЕ са председником Србије Александром Вучићем.

Министар је навео да већ доста произвођача из Србије извози на тамошње тржиште, пре свега јабуке, млеко, кукуруз, али додаје да је то неограничено тржиште, и једно од најбогатијиих за нашу органску пољопривредну производњу.

Недимовић је пренео да је са колегом из УАЕ разговарао и о правцима којима ће се кретати пољопривреда после пандемије корона вируса.

На питање који су то производи који су најтраженији у Емиратима и где је шанса Србије, одговара да јабуке апсолутно доминирају у последњих неколико година, захваљујући томе што смо испунили посебне стандарде и нашли се на тржишту УАЕ и залива.

"Колеге из Емирата су нам понудиле да буду логистички ''хаб'' за извоз у читав залив, где су најбогатије земље на свету, Бахреин, Катар, Оман, Саудијска Арабија... Овде можемо добро да прођемо, да се вратимо после 30-40 година на ово тржиште, на којем нас од распада Југославије није толико било, а некада смо били доминантни", рекао је Недимовић.

Поред јабука, тражени су производи од мледа, тврди сиреви, вино, тестенине, као и сировински "део", попут кукуруза, те сточна храна.

Министар је истакао да је невероватно колики раст бележе сточна храна и храна за кућне љубимце у претходном периоду, а да је Србија прошле године извезла те робе за скоро 125 милиона долара.

"То је научнофансатична цифра", рекао је Недимовић.

Упитан да ли се након ПКБ помиње могућност још неке инвестиције у пољопривреду Србије, Недимовић је подсетио да су до сада инвестиције из УАЕ донеле скоро 400 милиона долара финансијских средстава у Србију.

"Како се корона буде развијала, видећемо у ком правцу могу да иду инвестиције, али пре свега, биће фокус на развој Ал Дахре, на њихове фарме, фабрике сточне хране, на све што је пратећи део уз пољопривредну производњу", рекао је министар.

Он је навео и да је прошле године Ал Дахра, преко фирме "Биопанон" из Бачке Паланке извезла милион литара УХТ (дуготрајног) млека.

"Замислите шта нам са тим инвеститори доносе.. Доносе милионе долара за спрску пољопривреду", рекао је Недимовић.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести