Нема договора о минималцу, предлог државе 35.012 динара

БЕОГРАД: Представници Министарства финансија, синдиката и послодаваца ни на данашњем, другом састанку нису постигли договор о висини мининалне цене рада за 2022. годину.
novac
Фото: Tanjug (S. Radovanović, arhiva)

Како је речено Танјугу након састанка, представници Министрства финансија предложили су да минимална цена рада буде 35.012 динара, а с тим предлогом се представници синдиката нису сагласили и остали при ставу да цена мора бити изједначена са минималном потрошачком корпом, 39.000 динара.

Послодавци су остали при становишту да минимална цена рада за идућу годину буде око 34.000 динара, али и да би пристали на већи минималац уколико их држава ослободи одређених парафискалних намета.

Следећи, трећи састанак о висини минималне цене рада за идућу годину биће одржан у петак, 27. августа.

Секретар Већа Савеза самосталних синдиката Србије (СССС) Зоран Михајловић рекао је Танјугу да нису сагласни са предлогом државе од 35.012 динара и изразио наду да ће у петак успети да испреговарају већу суму.

"Остало је да у петак видимо да ли постоји шанса да нешто променимо. Надам се да ћемо успети да подигнемо цену, тај помак би био недовољан, али био би добар", каже Михајловић.

Из Министарства су им, додаје, поручили да је предлог синдиката да висина минимлаца буде изједначена са минималном потрошачком корпом неодржив.

Почасни председник Уније послодаваца Србије (УПС) Небојша Атанацковић казао је Танјугу да су на састанку послодавци поновили став да цена рада не би требало да буде већа од шест одсто, али да ће прихватити сваку суму, па чак и ту коју синдикати траже, под условом да добију умањење парафискалних намета.

"Ми би прихватили и 39.000 динара, али под условим да не буду на терет привреде, већ да буде компензовано, односно, да на терет привреде иде до шест одсто, захтев синдиката је око 22 одсто, те да се разлика од шест до 22 одсто подмири из буџета", рекао је Атанацковић.

Додаје да ће прихватити и цену од 35.012 динара, ако привреда добије додатно олакшање.

EUR/RSD 117.5629
Најновије вести