Нема озлоглашене обраде кредита, али се наплаћује накнада

Целе протекле седмице клијенти банака су пажљиво читали уговоре о кредиту да виде да ли им је зарачуната провизија за обраду па да ли имају основ да се обрате суду и траже да им се новац дат за ту намену врати.
novac banka pixabay
Фото: pixabay.com

Они који су ових дана тек кренули да подигну кредит у некој од банака ће, сасвим извесно, обратити пажњу на тај трошак. Међутим, обрада није једини трошак за који треба отворити четворо очију. Међу трошковима које банке зарачунавају су накнаде, што је готово идентично озлоглашеном трошку за обраду.

На сајту Халк банке клијентима се нуде готовински кредити. Трошкова за обраду нема, али ће клијенти банци платити накнаду од 6.000 динара. Зашто тај трошак – не каже се. Али ће се клијенту који намерава да прошета од банке до банке штошта разјаснити.

У Експо банци клијенти такође могу добити најпопуларнију кеш позајмицу. Од додатних трошкова ту је обрада кредитног захтева, која је 6.000 динара.

Наканада за кредит се код нас наплаћује 6.000 динара

Теленор банка такође има у готовинске кредите. Овде су на сајту јасно написали да нема додатних административних трошкова, односно у рубрици „трошкови обраде и администрирања кредита” пише нула.

Банке уз поменуту провизију или накнаду клијентима још додатно наплаћују трошак за меницу као и извештај Кредитног бироа. То је 50 динара по меници и 246 извештај КБ-а о досадашњим обавезама клијента. И од тога има изузетака: Ерсте банка нуди подизање кредита онлајн уз само један долазак у банку. Они за позајмице које се подигну на тај начин не зарачунавају додатну ни накнаду ни провизију за обраду. Уколико клијент кредит подиже преко банкарског шалтера, имаће и тај трошак. Он се креће од 0,77 одсто до 2,5, у зависности од тога да ли се плата прима у поменутој банци или не. За позајмицу од 100.000 динара то је у првом случају 750 динара, а у другом 2.500.


Избегавати дупле трошкове

Код прерачунавања око трошкова кредита треба избегавати банке које дуплирају административне намете, односно ако банка наплаћује и трошкове обраде кредита и трошкове за његово праћење, боље је прошетати и кредит подићи у банци која је скромнија и има само један намет. Ако пак банка те намете надокнађује нижом каматом, треба се прерачунати.


Трошкове обраде кредита клијентима не наплаћује ни Еуробанка, али, клијенти ту имају трошак за праћење кредита. Он се креће од 0,05 до 0,15 одсто. За зајам од милион динара то је за рок отплате од 96 месеци трошак измећу 4.000 и 12.000 динара.

Адико банка наплаћује накнаду за обраду код готовинских зајмова два одсто. За кредит од 100.000 динара то је 2.960 динара.

Клијенти банака који ових дана бирају како да уз кредит дођу до готовине треба пре свега да обрате пажњу на укупне трошкове. Уколико им понуђена опција одговара, не треба да се оптерећују обрадама и накнадама бар док се судска пракса код нас не уједначи. Банке ће тек после тога пресабрати трошкове.

Д. Вујошевић

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести