Немачка индустријска производња и извоз порасли у новембру

БЕРЛИН: Немачка индустријска производња и извоз порасли су у новембру, што је додатни сигнал да је производни сектор дао замајац највећој европској економији у четвртом кварталу 2020.
nemacka, pixabay
Фото: pixabay.com

Индустријска производња је у новембру порасла за 0,9 посто у односу на претходни месец, а извоз се повећао за 2,2 процента, показују данашњи подаци Савезног завода за статистику, Дестатиса, преноси Ројтерс.

То је седми узастопни месец раст оба ова показатеља, након блокада у марту и априлу уведених с циљем сузбијања првог таласа пандемије коронавируса, који је покренуо економску кризу и очекивано гурнуо Немачку у најгору рецесију од Другог светског рата.

Према статистичким подацима, индустрија и грађевинарство су у новембру компензовали пад регистрован у производњи енергије, од скоро 4,0 одсто.

Увоз је порастао за 4,4 процента, што је резултирало смањењем спољнотрговинског и суфицита на текућем рачуну у односу на октобар.

Немачка је у новембру увела још један локдаун, а мере ограничења су пооштрене и продужене и на овај месец, како би се зауставио други талас инфекција.

„Данашњи подаци потврђују да су немачки произвођачи издржали рестрикције уведене у новембру много боље него што страховало и наговештавају да је економија у четвртом тромесечју прошле године готово сигурно остварила раст“, изјавио је Ендрју Кенингам, главни економиста за Европу у Кепитал Економиксу.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести