Немачка компанија РВЕ покренула арбитражни поступак против Гаспрома?

БЕРЛИН: Немачка енергетска компанија РВЕ је иницирала покретање арбитражног поступка против руског Гаспром због нeизвршених испорука гаса, рекао је портпарол РВЕ не наводећи детаље.
gasovod
Фото: pixabay.com

Ова изјава долази након што је прошле недеље немачка комунална компанија Унипер покренула арбитражни процес захтевајући милијарде евра одштете од Гаспрома због неиспорученог гаса, пренео је Ројтерс.

У поређењу са Унипером компанија РВЕ значајно мање је зависна од руског гаса. Уговором је предвиђено да до 2023. године од Гаспрома добија 15 терават часова (ТWх) гаса, а од почетка сукоба у Украјини та количина је смањена на 4 ТWх.

"У случају потпуног прекида снабдевања (РВЕ) руским гасом, рачунамо да би набавка из других извора тих неиспоручених количина од 4 ТWх коштала би најмање додатних 400 милиона евра", написао је у јуну ове године Мартин Тесије, аналитичар у консултантској фирми Стифел Рисерч. Комуналној компанији Унипер, која је од прекида испорука руског гаса у августу претрпела губитке од око 11,6 милијарди евра, потребно је 200 ТWх гаса.

Гаспром није одговорио на захтев за коментар, али ни немачки компанија увозник гаса није потврдила да ли је покренут арбитражни поступак.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести