Немачка одобрила Кинезима куповину удела у луци Хамбург

БЕРЛИН: Немачка влада одобрила је кинеској компанији Коско куповину 24,9 одсто удела у једном од три терминала логистичке компаније ХХЛА у највећој немачкој луци у Хамбургу.
k
Фото: Youtube Printscreen

Ово је мањи удео од првобитне понуде кинеског бродарског гиганта који је желео да преузме 35 посто удела, и не даје Коскоу право гласа у управљању или стратешким одлукама, преноси Ројтерс.

Компромис је постигнут упркос знатном политичког отпору против учешћа Коскоа у немачкој луци и долази недељу дана уочи најављене посете канцелара Олафа Шолца Кини.

Коско није одмах одговорио на захтев Ројтерса за коментаром. Један извор из немачке владе рекао је британској агенцији да је кинеска компанија прихватила договор.

Компанија ХХЛА, која је у већинском власништву града Хамбурга и један од главних корисника хамбуршке луке, није имала коментар.

Немачка логистичка фирма, суочена са жестоком међународном конкуренцијом, желела је да првобитним договором о продаји 35 посто удела веже свог дугогодишњег клијента у бродском транспорту за луку Хамбург.

Међутим, болно искуство с претераном зависношћу од руског гаса променило је став немачке владе према страним стратешким инвестицијама, наводи Ројтерс. Министар економије Роберт Хабек био је међу политичарима који су рекли да Немачка треба да избегава кинеска улагања у критичну инфраструктуру ако је могуће.

С друге стране, присталице споразума ХХЛА кажу да ће он омогућити Хамбургу, где је Шолц био градоначелник седам година, да одржи корак с ривалским лукама које се такође боре за удео у кинеском трговању и од којих су неке делимично у власништву Коскоа.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести