Немачка представила нацрт реформе миграција, жели раднике са Западног Балкана

БЕРЛИН: Немачка је данас представила нацрт реформе миграција, која између осталог предвиђа нове подстицаје за досељенике из земаља ван ЕУ, а Берлин превиђа да ће моћи да привуче 50.000 радника из земаља Западног Балкана на годишњем нивоу.
berlin
Фото: pixabay.com

"Постављамо основе за нови почетак политике миграција", саопштио је министар финансија Немачке Кристијан Линднер на Твитеру, додавши да је су у Немачкој добродошли сви квалификовани радници који могу да помогну економском расту земље, преноси Ројтерс.

Део реформе је и нови закон о имиграцијама који жели да помогне пре свега људима из земаља ван ЕУ који желе да раде у Немачкој.

Након ове реформе би број страних радника из земаља ван ЕУ могао да порасте за 60.000 на годишњем нивоу, наводи се у нацрту закона у који је Ројтерс имао увид.

Нацрт закона предвиђа да странци могу да се запосле у Немачкој на три начина - ако има универзитетску диплому или потврду о квалификацији за рад који признаје ова земља, и уговор са послодавцем, ако има минимум две године радног искуства у релевантном сектору и диплому или потврду о стручном оспособљавању (ВЕТ) или ако имају потенцијал да нађу посао у тој земљи.

Кабинет немачког премијера Олафа Шолца овом реформом жели да надомести мањак радне снаге у земљи, закључује британска агенција.

Законска регулатива за грађане земаља Западног Балкана који траже посао у Немачкој ће бити продужена и неће истећи на крају ове године, као што је било првобитно предвиђено.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести