Немачка се поново окреће угљу за производњу струје

БЕРЛИН: Министар привреде Немачке Роберт Хабек, због смањења испоруке гаса из Русије, предузео је хитне мере штедње гаса и поново повећава производњу струје у електранама на угаљ.
ugalj
Фото: pixabay.com

Агенција ДПА је, како данас преносе немачки медији, објавила да влада намерава да смањи употребу гаса за производњу струје и у индустрији, те да жели да наставити са пуњењем складишта гаса огромним новчаним средствима.

Ситуација је озбиљна, упозорио је Хабек у документу на пет страна.

"Потрошња гаса мора даље да се смањи, мора више гаса у складишта, јер ће у супротном бити тесно током зиме", поручио је министар привреде.

Тренутно Немачка добија из Русије за 60 одсто мање гаса преко најважнијег гасовода Северни ток, па се складишта гаса пуне спорије него што је то планирано.

Хабек сматра да је стратегија председника Русије Владимира Путина да подстакне раст цене гаса и дели Европу.

У документу Хабек је оценио да је безбедност снабдевања тренутно осигирана, јер се недостајуће количине могу заменити, иако по астрономским ценама.

Он је поручио да се потрошња гаса у производњи струје и индустрији мора одмах смањити и форсирати пуњење складишта гаса.

Конкретно план владе предвиђа додатну кредитну линију преко државне банке КфЊ у висини од 15 милијарди евра, како би надлежна компанија могла да купује гас и настави са пуњењем складишта.

Даље је планирано да још у лето буде уведен модел аукције, којим треба да се подстакне индустрија да смањи потрошњу гаса.

Ради се о намери да индустрија одустане од употребе гаса.

"Све што нам мање треба, помаже, а у томе је индустрија кључни фактор", поручио је Хабек.

Следећа мера је да се појача производња струје у електранама на угаљ.

 

Одговарајући закон би требало бити усвојен 8.јула у Бундесрату.

Министарство привреде издаће уредбу о активирању "замене за гас", чиме ће се краткорочно вратити електране на угаљ у већем броју.

"Та уредба значи, иако нам тешко пада, али је то сада потребно како би смањили потрошњу гаса, да ћемо у прелазном периоду имати више активних електрана на угаљ", објаснио је министар из странке Зелених, која се борила за укидање електрана на угаљ.

Попуњеност складишта за гас у Немачкој је тренутно на око 56,7 одсто, а циљ владе је да до 1.октобра буде 80 процената, а 1.новембра 90 одсто.

Прошле године, према подацима Министарства, коришћено је око 15 одсто гаса за производњу струје.

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести