Немачка се задужује још 180 милијарди да подржи привреду

БЕРЛИН: „Немачка ће готово удвостручити планирано задуживање у наредној години за финансирање програма подршке предузећима током другог таласа пандемије ковид-19”, рекао је данас министар финансија Олаф Шолц.
nemacka, pixabay
Фото: pixabay.com

Парламентарни одбор за буџет дао је сагласност на дуг од скоро 180 милијарди евра, што је други највехи износ новог нето задуживања у историји послератне Немачке, јавља Ројтерс.

"Наш циљ је да савладамо ову пандемију и да изађемо из ње с растом у пуној снази следеће године", рекао је Шолц на виртуелној конференције за новинаре, додајући да ће пакет подстицаја за ову и наредну годину резултирати новим дугом већим од 300 милијарди евра.

Према његовим речима, буџетом је предвиђено да се финансијска подршка привредницима продужи до јуна 2021. године.

Укупно планирано ново задиживање за 2021. годину износи 179,82 милијарде евра у односу на 96 милијарди евра колико је Шолц првобитно предвиђао у септембру.

Министар економије Петер Алтмајер је на истој конференцији за новинаре рекао да не очекује да ће мере закључавања произвести "велики талас" инсолвентности у последња два месеца ове године, с обзиром на то да предузећа могу да се ослоне на линије финансијске помоћи.

„Сматрам да смо секторима којих се то превасходно тиче створили могућност - кроз помоћ у новембару и децембру - да економске последице задрже у границама које могу да се контролишу“, додао је он.

Немачка влада очекује да ће календарски прилагођен привредни пад у овој години бити 5,9 посто, за 2021. предвиђа опоравак по стопи од 4,4 процента.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести