Немачке фирме наставиће да улажу у Србији

– Немачке компаније наставиће да улажу и реализују своје инвестиције у Србији –рекао је Зелигер за  Тањуг  председник Немачко-српске привредне коморе (АХК) и генерални директор „Хемофарма” Роналд Зелигер. – Ми смо овде дошли на дуге стазе и тако ћемо и наставити. То вам кажем у име своје компаније, али и у име других немачких компанија.
novac
Фото: pixabay.com, ilustracija

Додао је да немачке фирме планирају и да шире своје инвестиције у Србији.

По његовим речима, у АХК-у су веома поносни на чињеницу да су у време кризе компаније задржале све своје раднике, као и да је „Хемофарм чак и додатно запошљавао.

По питању нових инвестиција, напоменуо је да, ипак, доста тога зависи од ситуације и потражње на глобалном тржишту и да се зато још не могу износити никакви планови, али да је јасно да „немачке компаније у Србији нису посетиоци”, већ неко ко у овој земљи послује тачно 20 година, што јасно говори о томе да су дошли да остану.

Зелигер је казао да се озбиљне намере немачких инвеститора виде и по помоћи коју су дали српским институцијама у време кризе.

Како је навео, немачке компаније – чланице АХК-а донирале су више од милион и по евра помоћи Србији у борби с епидемијом, а само „Хемофарм” је донирао медицинску опрему укупно вредну 400.000 евра.

Немачка компанија „Штада” и „Хемофарм” у Србији у понедељак су донирале здравственом систему Србије помоћ у борби против коронавируса у виду 110 монитора за праћење виталних функција пацијената.

– Такође, „Хемофарм” је кроз своју фондацију помогао и локалне самоуправе Вршац и Шабац у којима има фабрике – додао је он. – То се не ради ако сте дошли да останете накратко. Показали смо да смо поуздан партнер и током кризе.

На питање да ли би се економске прилике у Немачкој могле одразити на пословање немачких фирми у Србији, с обзиром на најаве да ће у Немачкој раст незапослености због пандемије коронавируса и њених последица по привреду износити око 30 одсто, Зелигер је казао да лично не очекује тако висок ниво, нити да ће у тој земљи бити толико лоше као што неки предвиђају. Додао је да ће свакако бити потребно неко време да се немачка привреда опорави.

– Све економије данас имају глобални карактер, пошто зависе од дешавања у свету, али ова ситуација би за поједине могла бити и велика шанса, пошто је затварање граница, што је прво погодило землље попут Кине, Индије и других у Азији, прекинуло ланце снабдевања и довело до размишљања о локализацији производње – навео је он.

Због тога се, како је казао, Србији као европској земљи указала велика шанса у односу са земљама ЕУ и зато треба предузети све да се та шанса искористи.

Зелигер је указао на то да су немачке фирме у Србији присутне у широком спектру привредних грана, на пример, у енергетици, аутомобилској индустрији, фармацији, производњи робе широке потрошње (ФМЦГ) и многим другима.

На питање да ли имају проблеме у пословању, Зелигер је навео да је различита ситуација од бранше до бранше, као и да је, на пример, у аутомобилској индустрији највећи проблем тренутно недостатак потражње за аутомобилима, што утиче и на друге ствари.

Додао је да су, ипак, неке технолошки напредније фабрике у Србији (Форт фронт оф тећнологиес) мање погођене кризом него неке друге.

Влада направила доста добар посао

Зелигер је истакао да је српска влада направила доста добар посао пакетом помоћи привреди, с обзиром на то да нико за ову кризу није био довољно спреман, као и да је здравље било апсолутни приоритет.

Напоменуо је да се у већини земљама спроводе више или мање сличне мере.

Зелигер је додао да још нико не зна колико ће економија претрпети због епидемије КОВИД-19, али и да ће, на крају, од сваке компаније појединачно зависити како ће пребродити ову кризу.

З. Делић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести