Немачке наде да ће избећи рецесију опадају из дана у дан

БЕРЛИН: Економски изгледи Немачке се погоршавају из дана у дан услед рекордне инфлације која притиска домаћинства и спирале ризика око снабдевања свачим, од руског природног гаса до производних компоненти, пише "Блумберг".
ekonomska kriza, pixabay.com
Фото: pixabay.com

Раст највеће европске економије биће најслабији међу земљама Групе седам ове године, према новим прогнозама које је објавио Међународни монетарни фонд у уторак, који предвиђа да ће експанзија Немачке додатно опасти 2023. године.

Према процени Фонда, раст немачког бруто домаћег производа износиће ове године 1,2 посто, а догодине 0,8 процената.

Мада је знатно суморнија од пројекција Европске комисије од пре само две недеље, прогноза ММФ-а је оптимистичнија од оне коју дају економисти Креди Свиса и Дојче банке, који кажу да рецесија која ће трајати најмање до следећег пролећа почиње управо сада, наводи њујоршка агенција.

Мрачне изгледе потврђују вишенедељна упозорења корпоративне Немачке. Индустријске гиганте, укључујући БАСФ и Тишенкруп, угрожава смањена испорука руске енергије, док због растућих цена купци заобилазе трговце као што је Заландо, а несташица чипова, која тресе произвођаче аутомобила још од 2019, не јењава.

„Добра деценија је завршена за Немачку – од сада ћемо се прилично мучити извесно време“, каже Андреас Шојрле из Декабанке, који предвиђа зимску рецесију.

Према његовим речима, „Немачка је проблематично дете Европе у многим аспектима“, јер, како објашњава, „нигде другде смањено снабдевања не наноси више штете економији, недостатак квалификованих радника је све већи, а ту је, наравно, и наша изузетно велика зависност од руског гаса”.

Подаци о томе како је немачка економија напредовала у другом кварталу биће објављени у петак, а прогнозе економиста које је анкетирао "Блумберг" крећу се од раста од 0,5 посто до пада у истом проценту, што наглашава неизвесност које проистичу од рата у Украјини. Медијан прогноза немачке експанзије за друго тромесечје износи 0,1 проценат, наводи се у тексту.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести