Немачки послодавци: Требају нам радници са западног Балкана

БЕРЛИН, БАЊАЛУКА: Немачки послодавци упозорили су владу те земље да без више усељавања радника са западног Балкана фирме у тој земљи неће моћи наћи адекватну радну снагу.
radnici, radovi, pixabay
Фото: pixabay.com

Наиме, како пишу немачки медији, Херман Шулте Хилтроп, председник огранка за грађевинство Немачког удружења послодаваца, упозорио је да ће у наредних неколико година 150.000 радника у грађевинству отићи у пензију, а да је све теже наћи адекватно образовану и оспособљену замену.

Он каже да послодавци поздрављају продужење правила за западни Балкан, које ће омогућити продужење важења издавања радних виза за неквалификовану радну снагу, али критикује што је постављена квота од 25.000 радника годишње, преносе бањалучке Независне.

Ако изгубимо 50.000 радника годишње, колико смо до сада добијали захваљујући овом правилу, ситуација ће се озбиљно погоршати. Од 2021. године можемо рачунати на потпуну обуставу у појединим браншама попут изградње кућа. За похвалу је што се говори о нацрту новог закона који ће правило продужити, али не можемо да схватимо зашто се тај број ограничава на 25.000, а у делу ЦДУ спомињу чак ограничење од 15.000. Ради се о пословима за које је код нас немогуће наћи квалификоване раднике, каже Хилтроп.

Он је указао да нису оправдани страхови да ће радници са западног Балкана оптеретити немачки социјални систем или узети радна мјеста немачким радницима, указујући на студију немачког министарства за рад која је показала да у досадашњој примени правила није било негативних последица, већ да се мера показала потпуно оправданом.

"Rheiniche Post", немачки дневни лист, истиче да је до ограничења дошло на притисак ЦДУ јер се боје да ће десни радикали, попут Алтернативе за Немачку, то искористити као популистичку кампању против владе.

Свима је јасно да ће ово ограничење највише погодити грађевинство ако останемо без тих радника. Али страх од десног радикализма је натерао коалиционе партнере у влади на компромис, пише лист. Новинар тог дневника у коментару који је посветио овој теми пише да је несхватљиво да се чињенице о позитивном утицају радника са западног Балкана гурају под тепих, а да се уместо тога шире популистичке неистине.

Апсурдне су тврдње да ти људи овде долазе да би користили социјалне бенефиције када је Институт за тржиште рада доказао да готово ниједан од радника који је дошао није постао незапослен, пише у тексту. У покрајини Нордрајн Вестфален, како је истакао, поједини послодавци се већ жале да поједине пројекте морају потпуно обустављати јер нису сигурни да ће успети да нађу раднике.

Супротно општем уверењу да ће корона криза смањити потребу за радницима из иностранства, угледни немачки привредни дневник "Ханделсблат" пише да се послодавци жале на то да им радници са Балкана требају, али да их не могу добити због рестрикција у вези с короном. "Ханделсблат" пише да је најкритичније стање у области грађевине, медицинског особља и софтвера.

У "Ханделсблату" цитирају да је од 2009. до данас чак трећина немачког бруто домаћег производа остварена захваљујући увезеној радној снази.

EUR/RSD 117.5810
Најновије вести