Неочекивани потез Сауди Арамка винуо цене нафте на 120 долара по барелу

ЛОНДОН: Саудијска Арабија је нагло подигла продајне цене своје сирове нафте за јулску испоруку, што је изазвало данас општи раст цена "црног злата" на светским тржиштима.
nafta
Фото: pixabay.com

Највећи светски извозник нафте Сауди Арамко је поскупео своју нафту за купце у Азији, северозападној Европи и Медитерану, док је за америчке увознике задржао цене на непромењеном нивоу, извештава портал Бизнис инсајдер.

Цена европске нафте Брент за испоруку у јулу (фјучерс уговори) је под утицајем Арамкове одлуке порасла на 120,1 долар за барел, а америчка референтна нафта WTI је скочила на 119,8 долара по барелу на трговању до 11:05 часова по нашем времену, према подцима са портала oilprice.com.

Арамков потез је уследио упркос прошлонедељној одлуци Организације земаља извозница нафте (ОПЕК) и њених савезника да подигну укупну квоту повећања производње за јул и август за 50 посто, на 648.000 барела дневно са 432.000 барела дневно колико је износила последњих неколико месеци.

Поред тога, данашњем скоку цена "црног злата" је, по мишљењу Фила Розена, извршног директора компаније Хес, допринела и процена тржишних учесника да повећање производње алијансе ОПЕК+ није довољно да надокнади искључење руске нафте са глобалног тржишта због санкција и бојкота везаних за руски напад на Украјину.

Према тумачењу појединих аналитичара, Арамково поскупљење барела је мотивисано очекиваним растом тражње, посебно у Азији, где се ублажавају пандемијске мере ограничења и поново покреће производња у бројним компанијама.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести