Неслагања САД и савезника о опорезивању дигиталних дивова

РИЈАД: Представници водећих економија земаља Г20 заложили су се данас на самиту у Саудијској Арабији за брже решавање великих размимоилажења када је у питању опорезивање великих технолошких компанија.
drustvene mreze, pixabay.com
Фото: pixabay.com

Виртуелни самит у Ријаду обележила су и снажна неслагања САД са Великом Британијом, Француском и другим кључним савезницима о овом питању, преноси Ројтерс.

Британија, Француска и друге кључне чланице Г20 већ су усвојиле или разматрају да то учине, мере опорезивања локалних оператера као начин да државе добију удео од добити великих технолошких компанија.

Ројтерс наводи да су у тим државама у јавности присутне бројне критике на рачун великих технолошких компанија.

Критичари сматрају да велике компаније убирају огромне приходе преко локалних тржишта, док САД и даље остају при ставу да порези дискриминишу технолошке гиганте попут Гугла, Фејсбука и Епла, наводи Ројтерс.

Министри финансија земаља Г20 данас су на самиту признали да је криза изазвана пандемијом корона вируса успорила рад на глобалном плану када је реч о опорезивању технолошких гиганата, али су додали и да очекују да се појаве конкретни предлози по том питању пре следећег састанка заказаног за октобар.

"Остајемо посвећени превазилажењу размимоилажења и потврђујемо посвећеност проналажењу глобалног решења, заснованог на консензусу ове године", рекли су званичници Г20 после данашњег самита, јавља Ројтерс.

Немачки министар финансија Олаф Шолц истакао је после састанка да је "фер опорезивање међународних компанија и великих дигиталних група од ургентне важности, више него икада до сада".

Његов француски колега Брино Ле Мер сматра да је постизање споразума до краја године "неопходно".

"Криза изазвана пандемијом корона вируса показала је да су ови дигитални гиганти из ње извукли велике бенефиције. Они морају да плате своја пореска дуговања на фер начин", рекао је француски министар.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести