Нето профит Стелантиса 8 милијарди евра у првој половини 2022.

АМСТЕРДАМ: Произвођач аутомобила Стелантис известио је данас да је остварио нето добит од 8,0 милијарди евра у првој половини 2022, што је за 34 посто више у поређењу са прошлом годином.
Stelantis logo
Фото: Stelantis logo

Нето приход је у извештајном периоду порастао за 17 процената у односу на прво полугодиште 2021, на 88 милијарди евра, саопштио је Стелантис, који је настао спајањем Фијат Крајслера и француске компаније Пежо Ситроен Аутомобили (ПСА).

Према саопштењу, четврти највећи произвођач аутомобила на свету бележи снажан раст продаје аутомобила с ниском емисијом штетних гасова и електирчних возила на батерије, при чему је продаја ових потоњих скочила за готово 50 посто у односу на прошлу годину, на 136.000 јединица, преноси агенција АП.

Испоруке Стелантисових аутомобила у Европу опале су за 18 одсто због проблема са набавком чипова током глобалне несташице, због чега је нето приход био мањи за 2,0 посто међугодишње, док су испоруке у Северној Америци порасле за 10 процената, што је резултирало растом нето прихода од 31 посто.

Стелантис планира да инвестира у заједничко предузеће са Самсунгом више од 2,5 милијарде долара за изградњу фабрике батерија за електрична возила у Индијани.

Најављује такође да ће уложити милијарде у модернизацију две канадске фабрике за монтажу аутомобила и у истраживачки центар, као и изградњу велике фабрике батерија за електрична возила у Онтарију у заједничком подухвату са јужнокорејском компанијом ЛГ Енерџи Солушен.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести