Нето профит "Тесле" први пут премашио милијарду долара

ЊУЈОРК: Компанија "Тесла" је објавила на Њујоршкој берзи да је у другом кварталу 2021. први пут остварила нето добит изнад једне милијарде долара, што је десет пута више него у истом периоду пре годину дана.
tesla
Фото: pixabay.com

Акције произвођача електричних аутомобила су, након објаве резултата пословања, порасле за око 2,0 процента, после официјелног радног времена Вол Стрита, преноси ЦНБЦ.

Компанија је пријавила 1,14 милијарди долара нето добити за друго тромесечје, наспрам 104 милиона долара забележених у упоредном лањском периоду.

Зарада износи 1,45 долара по акцији, што је знатно изнад прогноза аналитичара који су у анкети Рефинитива предвиђали 98 центи по акцији.

У извештајном периоду, приход "Тесле" је износио 11,96 милијарди долара, док су тржишни актери предвиђали 11,30 милијарди.

Укупан приход аутомобилског сектора износио је 10,21 милијарди долара, а бруто маржа од аутомобила достигла је 28,4 процента, што је више него у било којем од последња четири квартала.

"Тесла" је већ раније известио да је укупно произвео 206.421 електричних возила и испоручио 201.250 јединица током квартала завршеног 30. јуна 2021.

Компанија је такође саопштила да је забележила 801 милион долара прихода у свом енергетском бизнису, који обухвата соларне фотонапонске системе и системе за складиштење енергије, што је пораст за више од 60 посто у односу на претходни квартал.

Мада "Тесла" не открива колико јединица за складиштење енергије продаје квартално, главни извршни директор Илон Маск је недавно рекао да ће, у најбољем случају, компанија моћи да произведе само 30.000 до 35.000 комада током текућег тромесечја, приписујући кривицу за то несташици чипова.

Према извештају о пословању, у минулом кварталу "Тесла" је забележио и 951 милион долара од пружања услуга (продавнице, сервисни центри, итд) и других прихода.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести