НИЧЕ САТЕЛИТСКИ ГРАД, носиће име ОВОГ АНТИЧКОГ ГРАДА, а примиће 9.000 СТАНОВНИКА, ево и ГДЕ МОЖЕТЕ КУПИТИ ПРВЕ КВАДРАТЕ

На око 250 хектара у Сурчину, између Батајнице и Добановаца, требало би да никне модерно насеље, у коме би живело и радило између 8.000 и 9.000 људи.
1
Фото: Grad Beograd

Овај део престонице, где је планирана градња 2.800 станова, биће назван Сингидунум, античко име данашњег Београда.

Град Београд ставио је на јавни увид план за развој неколико сектора у оквиру комплекса Сингидунум, где би у секторима 2, 3, 4, 5 требало да никне привредни парк, комерцијални садржаји, мешовити градски центри, средња и основна школа, те вртићи.

Како је раније најављивано из општине Сурчин, комплекс Сингидунум имаће одлике "сателитског града", стамбеног комплекса у близини индустријске зоне, индустријски парк, стамбено-пословни центар и, када су у питању објекти од јавне намене, три вртића, основну школу и клинику.

Инвеститорска фирма из Београда која гради овај комплекс у свом власништву има више од 300 хектара у предметном подручју, а комплекс Сингидунум ће градити на површини од чак 247,5 хектара, тако да овај пројекат заправо представља прави град у малом.

Фото: Изградња надвожњака на обилазници око Суботице Фото.приватна архива 

На овим површинама је сада пољопривредно земљиште, као и мреже саобраћајница, атарски путеви, мелиорациони канали, електроенергетска мрежа, гасоводна мрежа, али како се види у плану.

Како се наводи у плану, тренутно нема линија јавног превоза путника који опслужује ово подручје, већ је у наредном периоду опслуга овог подручја планирана ширењем аутобуског подсистема.

Поред аутобуског подсистема, значајно је, како се наводи, извршити конекцију са железничким станицама које у најближе овом простору, и то: железничка станица Батајница и железничка станица Земун Поље, како би се у систему јавног превоза путника користио и БГ воз.

Јавни увид омогућен је онлајн до 19. марта, док ће се јавна седница Комисије за планове Скупштине града Београда о предметном Нацрту одржати 4. априла 2024. године са почетком у 13.30 часова, у згради ЈУП "Урбанистички завод Београда".

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести