Никад више  продавница и тржних центара, али не и радника у њима

НОВИ САД: У последње време у Новом Саду, на готово сваком кораку ничу продавнице, отварају се или граде тржни центри, познати трговински ланци отварају нове радње.
trzni centar kupovina
Фото: Dnevnik arhiva

Несумњиво је да је на сцени борба за сваког купца и тржишна утакмица у којој могу да издрже најјачи јер за толики број продавница основних животних намирница, али и свих других, слободно се може рећи, нема довољно потрошача. 

И док је трговина све више, бар према званичним статистичким подацима, број запослених у овој привредној грани није се значајно повећао у односу на неколико година раније.

Наиме, 2015. године у Новом Саду је у трговини радило 17.136 радника, што је било за око тристотинак радника више него 2008. године, док је сада, према подацима Републичког завода за статистику, у трговини на велико и мало у Новом Саду запослено приближно 18.000 радника.

У великим трговински ланцима - Идеа, Меркатор С, Макси, Рода, Темпо, Дис, Микромаркет, ради око 70 одсто укупног броја  запослених у трговини на велико и мало, док око 30 одсто њих ради у малим трговинским радњама.

Дакле, статистика каже да је за три године број запослених у трговини, практично незнатно повећан, иако је број трговина далеко већи.

Одговор на питање да ли то значи да је у продавницама, у ствари, недовољно радника за обим посла који раде или се радници запошљавају на лизинг или преко студентских задруга или раде без пријаве, веома је тешко дати.


Ради се шест дана недељно

Запослени у трговинама у Новом Саду, а сигурно и у целој Србији, веома често раде дуже од прописаних 40 сати недељно, огромна већина ради шест дана у недељи, при чему дан недељног одмора не користи недељом него током седмице.

Иако је Савез самосталних синдиката Србије, указује Владимир Гвозденовић, тражио од надлежних да се уведе забрана рада недељом и државним празницима, по том питању се није ништа променило.


По речима председника Градског већа Савеза самосталних синдиката Новог Сада Владимира Гвозденовића, веома је тешко прецизно рећи колико је радника у граду запослено у трговини.

Видљиво је да је у Новом Саду више продавница него раније, али колико је то утицало на број оних који у њима раде тешко је рећи, каже Гвозденовић.

Како је даље рекао, запослени у овој бранши, посебно у мањим радњама, нису у прилици да се синидкално организују, синидкланог организовања нема ни у свим трговинским ланцима, па прецизне статистике нема и не може се рећи колико стварно радника ради у трговини. 

По његовим речима, у Новом Саду је доста заступљен и рад на црно, као врста додатног прихода доброг броја запослених и у трговини, што није добро ни за оне који то раде, али ни за оне који су  запослени у легалним трговинским токовима.

Истовремено, указује Гвозденовић, у многим продавницама готово стално су отворени конкурси за пријем радника.

Флуктуација запослених у трговини је велика, многи веома кратко раде код једног послодавца, а потом, када се укаже прилика, одлазе на неко друго радно место, на сличан посао, али нешто већу зараду. Треба рећи да плате запослених у трговини нису високе, највећи број радника зарађује између 25.000 и 30.000 динара, а немали број прима минималац, што је најчешће у самосталним трговинским радњама. Зато и није чудо што је потреба за радницима у трговини стална.

У нешто бољем положају су само поједина занимања, односно струке које недостају, као што је сада, рецимо, месар, па за оне који имају ову струку потреба велика што утиче и на висину њихових примања, каже Гвозденовић.

Д. Млађеновић

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести