Николић: Пад од три одсто и није толико страшан у односу на друге

ММФ неће имати неких већих захтева и условљавања због драматичне ситуације у свету и покушаће да посебно помогну земље у развоју, међу којима је и Србија, сматра економиста Горан Николић
Ekonomista Goran Nikolić Foto: Tanjug/video
Фото: Економиста Горан Николић Фото: Танјуг/видео

БЕОГРАД: Предвиђање Међународног монетарног фонд да ће бруто домаћи производ Србије пасти ове године за три одсто због глобалне кризе изазване пандемијом корона вируса је оптимистичнија пројекција, сматра економиста Горан Николић и наводи да толики пад није страшан у односу на друге земље региона.

Николић за Танјуг каже да је пројекција ММФ-а да би светска привреда требало да падне у овој години три посто, колико је предвиђање и за Србију с тим што ће, како је навео, развијене земље пасти значајно више и то шест одсто, док ће такозване земље у развоју имати пад од око један одсто.

Србији, наводи, ММФ предвиђа нешто мањи пад него што је просек нашег региона и то га, каже, радује.

"Оно што је, ипак, за Србију охрабрујући показатељ то је да ће земље Централне и Источне Европе имати виши пад од око пет одсто. Наш процењени пад и није тако страшан, као што се и могло очекивати", рекао је Николић.

Сматра да ће Србија морати да се задужи, јер њене резреве нису довољне дао ве године покрије велике потребе које ће бити између седам и осам милијарди евра за финансирање дефицита и рефинансирање старих дугова.

"ММФ даје најповољније кредите, можда чак буде и као шсто је било 2009. и дела за буџетску подршку, тако да све треба искористити што буду дали, јер то ће бити најповољније. Ако морамо да се задужујемо, а морамо, треба узети најјефтинија средства", наводи Николић.

Сматра да ММФ неће имати неких већих захтева и условљавања због драматичне ситуације у свету и покушаће да посебно помогну земље у развоју, међу којима је и Србија.

"Сматрам да треба искористити сва расположива средства без камате и од ММФ и Светске банке да јефтиније прођемо у свему овоме, то је најважније", каже Николић и наводи да Србија треба да се задужи код онога ко ће дати кредит без камате или са најмањом каматом.

Како је рекао, ММФ је дао мало оптимистичнију прогнозу са жељом и да сам не утиче негативно на очекивања тржишних учесника, али постоји и лошији сценарио по коме би пад био шест одсто.

"Ако се буде епидемија наставила интензивно у другој половини године, онда ово ништа не важи, важи тај много лошији сценарио и врло спор опоравак у 2021. години", кажзе Николић.

Иначе, како наводи, предвиђања су да ће пад еврозоне бити чак 7,5 одсто, САД близу шест одсто, док Кина расте само један одсто.

Сматра да ови резултати такође указују да ће Кина нешто брзе сустићи САД него што се до сада очекивало, и то вероватно 2028. уместо 2029.

Кина ће, наводи, постати највећа економија на свету судећи по овим показатељима и Кини се даје предност због реаговања на кризу.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести