Николић: Споразум - сигнал да Фијат остаје у Србији

БЕОГРАД: Потписивање споразума између пословодства и представника Самосталног синдиката запослених у компанији Фијат је сигнал да тај произвођач аутомобила остаје у Србији и у наредним годинама и гаранција је да ће радници те фабрике и даље имати сигуран посао, изјавила је данас главна и одговорна уредница "Магазина Бизнис" и "Економетар" Радојка Николић . 
Radojka Nikolić foto: Tanjug/ video
Фото: Tanjug

"Ово је сигнал да Фијат остаје у Србији, с обзиром на то да уговор државе са Фијатом истиче следеће године. Овај уговор је потписан на три године и тиме је најављен даљи рад Фијата. За раднике је значајно потписивање уговора јер гарантује посао, рад и опстанак фабрике у Крагујевцу, која је уз све мане и предности, значајна за Србију", нагласила је Николић.

Она објашњава, да је којим случајем штрак потрајао и да се није укључила влада, ушло би се у период колективног годишњег одмора у Фијату, и то би, каже, додатно закомпликовало стање у крагујевачкој фабрици, али и држави.

"Јако је била важна медијација од стране премијерке Ане Брнабић која је успела да обе преговарачке стране, уз компромисе и са једне и са друге стране, у веома важном моменту, доведе за преговарачки сто", истиче Николић и додаје да ни једна ни друга страна нису апсолутно добили све али да је најважније, сматра, што је уговор потписан на период од три године. 

Каже да се у врло сложеним условима дошло до компромиса и објашњава да су веће плате циљ свима, па и радницима Фијата у Србији, који пореде своја са знатно већим примањима колега у иностранству. 

Каже да Србија нема БДП као Пољска или Италија, те да су плате радника у Фијату овим уговором, колико је било могуће, усклађене са висином просечних плата у земљи. 

Данашњи договор који је потписан у влади, обезбедиће наставак производње модела фијат 500Л у Србији, као и наставак дијалога између Фијата и синдиката, оцењено је након потписивања споразума синдиката и пословодства крагујевачке фабрике.

Споразум су потписали председник Самосталног синдиката у Фијату Зоран Марковић и генерална директорка компаније Фијат Крајслер аутомобили Србија Силвија Вернети, а Министар привреде Горан Кнежевић је својим парафом потврдио споразум.

Потписивању су присуствовали и премијерка Ана Брнабић и министар рада и запошљавања Зоран Ђорђевић. Између осталог, током разговора је договорено повећање плата у складу са званичном стопом инфлације пројектованом од стране Народне банке Србије за наредне три године. 

Сваке године у фебруару, плате запослених усклађиваће се са пројектованом инфлацијом, коју објављује НБС, а за 2018. годину, плате ће бити повећне за 4,5 одсто. За 2017. годину, повећање ће бити у износу од 2,2 одсто од августа(како би се изједначило са годишњом пројектовном инфлацијом). 

Договорена је исплата половине новогодишњег бонуса у августу, док ће остатак (друга половина бонуса) бити исплаћен у децембру ове године, а постигнут је и договор да се накнада за ноћни превоз дуплира.Исто тако, договорено је оснивање Комисије за техничка мерења.

Разговори о могућем увођењу бонуса ефикасности, сличног оном који се већ примењује у другим државама као што су Италија и Пољска, почеће већ 2018. године. У складу са договором, представници синдиката прихватили су да се уздржавају од било каквих штрајкова током целог периода трајања новог колективног уговора. 

Радници Фијата су били у штрајку од 27. јуна до 18. јула.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести