НИС: Нето добит у првом полугодишту четири пута већа

БЕОГРАД: Нето добит НИС групе у првих шест месеци 2017. године достигла је 12,4 милијарде динара, што је четири пута више у односу на исти период прошле године, када је износила 3,1 милијарду динара, саопштено је из те компаније.

Добит пре камата, пореза, депрецијације и амортизације (ЕБИТДА) повећана је за 71 одсто у поређењу са првим полугодиштем 2016. године, и износи 22,5 милијарди динара.

Притом је ефекат програма мера за повећање оперативне ефикасности НИС на показатељ ЕБИТДА у овом извештајном периоду износио 2,8 милијарди динара.

Обавезе НИС групе по основу пореза и других јавних прихода су износиле 80,3 милијарде динара, што је за пет одсто више него у првих шест месеци 2016. 

Производња нафте и гаса је посматраном периоду износила 692 хиљаде условних тона, док је обим прераде у рафинеријским капацитетима НИС-а износио 1,6 милиона тона.  

Укупан обим продаје нафтних деривата је био 1,6 милиона тона, при чему је малопродаја у Србији забележила раст од 2,0 одсто у односу на лањко прво полугодиште.

Финансијски резултати НИС-а у првој половини године показују сигурну позитивну динамику. За извештајни период у развој НИС-а смо инвестирали 10 милијарди динара, што је 9,0 одсто више него у првих шест месеци претходне године, рекао је Кирил Тјурдењев, генерални директор НИС-а.

НИС ће, како каже, наставити са инвестицијама, будући да компанија улази у активну фазу друге етапе модернизације Рафинерије у Панчеву.  

Убеђен сам да ће нови развојни пројекти и даље повећање ефикасности пословања обезбедити јачање позиције НИС-а на енергетском тржишту Балкана, рекао је Тјурдењев.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести