НИС-ово преузимање "Петрохемије" логичан корак

БЕОГРАД: Председник Извршног одбора „Гаспром њефта" Александар Ђуков оценио је да је повећање удела НИС-а у ХИП „Петрохемији“ Панчево, логичан наставак вишегодишњег ефикасног партнерства са Владом Србије у развоју енергетског сектора Србије, преноси НИС.
nis gasprom
Фото: Ilustracija

Наводи се да је Ђуков у интервјуу за руску ТВ станицу „Русија 24“ казао да су НИС и ХИП „Петрохемија“ интегрисани у јединствену производну целину, те да је обједињавање ових капацитета на корпоративном нивоу сасвим логичан корак.

„Ово ће омогућити дугорочан развој ''Петрохемије'', модернизацију њених капацитета и јачање позиције овог предузећа на петрохемијском тржишту Балкана. Заједно са Владом Србије ми смо већ дефинисали први приоритет - изградњу комплекса за производњу полипропилена капацитета 140.000 тона, на највишем технолошком нивоу“, рекао је први човек „Гаспром њефта“.

Он је додао да се планира и модернизација главних производних капацитета са циљем повећања енергетске ефикасности производње и примене савремених еколошких решења.

„Обим инвестиција у првој фази је 150 милиона евра. То ће бити инвестиције НИС-а чији су акционари ''Гаспром њефт'' и Влада Србије“, најавио је Ђуков.

НИС ppodseća да су крајем децембра прошле године Министарство привреде у име Владе Србије, компанија НИС и ХИП „Петрохемија“ потписали Уговор о стратешком партнерству.

Њиме је НИС повећао власнички удео у панчевачкој „Петрохемији“ са досадашњих 20,86 одсто на 90 процената акција, уз обавезу новчане докапитализације у висини од 150 милиона евра и изградње постројења за производњу полипропилена у року од шест година.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести