НИС вреди много више него што се сада котира на берзи

Пре петнаестак година грађани Србије постали су власници бесплатних акција неколико великих компанија.
nis naftna industrija srbije
Фото: nis.eu/printscreen (Promo)

Неки од њих су се одлучили да их продају, неки да их задрже, а сада око два милиона грађана Србије има бесплатне акције. Наиме, по речима Ивана Бојичића из Банке Поштанска штедионица, 2008. године је право на бесплатне акције остварило 4,8 милиона грађана, а накнадно пријављивање није било могуће. Досад је акције НИС-а и аеродрома продало 2,8 милиона грађана, а акције “Телекома” и Акционарског фонда и даље поседује 4,8 милиона грађана.

Они који их до сада нису продавали у свом поседу имају пет акција НИС-а, једну Аеродрома “Никола Тесла”, 31 деоницу компаније “Телеком” и седам акција Акционарског фонда. На берзи једна акција НИС-а тренутно вреди око 600 динара, аеродрома 1.530 динара, док се акцијама “Телекома” и Акционарског фонда засад не може трговати на берзи.

1.530 динара акција Аеродрома „Никола Тесла”

Грађани који би се сада, рецимо, одлучили да продају акције НИС-а и аеродрома на свом конту би имали 4.500 динара, а то би могли да ураде на шалтерима пошта. Када је реч о дивидендама, односно новцу који се може добити по основу акција, реч је о износу од око 5.000 динара.


Где подићи новац

Уколико су грађани заборавили који су рачун пријавили за исплату дивиденде, ту информацију могу добити на шалтеру Поштанске штедионице. Ако је некоме отворен наменски рачун у Поштанској штедионици, новац може подићи и у тој банци, као и на шалтеру поште, а потребна је само важећа лична карта. Приликом оставинске расправе, потребно је дати и податак о акцијама - а то може бити потврда коју је Агенција за приватизацију проследила свим грађанима, Министарство привреде може издати дупликат, а и нотари могу да се обрате Поштанској штедионици службеним путем и банка ће им у том случају дати све податке.


По речима брокера “Моментума” Ненада Гујаничића, бесплатне акције којима располажу грађани Србије у суштини су мала имовина и, чак и када се десе значајне промене, у апсолутном износу није реч о великим вредностима.

600 динара тренутно  вреди једна акција НИС-а

- То се односи и на оне који су акције продали и на оне који су их сачували - каже Гујаничић. - Садашња вредност акције НИС-а на берзи је око 600 динара и нижа је него раније јер је максимална вредност коју су достигле била 1.020 динара. То значи да сада акције НИС-а вреде слично као и на почетку, приликом изласка на берзу и то у великој мери говори да су акције потцењене.

Он указује да би, у случају да руска компанија “Гаспром” не буде више власник НИС-а, односно ако би дошло до препродаје НИС-а, иако су мале шансе да се то деси, акције ове компаније вределе много више него сада.

- Ако би до тога дошло, акције НИС-а вределе би вишеструко више јер су потцењене и овдашња берза не даје њихову реалну вредност. Приде, када се продаје нека фирма, односно контролни пакет акција, тада се добија реална вредност, а често и добра премија, с обзиром на то да нови власник може радити с фирмом шта му је воља. Ова разлика у цени нарочито је изражена на неликвидним тржиштима попут нашег, где нема много купаца и продаваца, а изостају и крупни портфељни инвеститори, па имамо тренутну ситуацију да је већина акција на Београдској берзи “дебело” потцењена - указује Гујаничић.       

Д. Млађеновић

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести