Нова корејска инвестиција: Погон за соларне панеле у Пожаревцу

ПОЖАРЕВАЦ: Градска управа Пожаревца објавила је позив за јавну презентацију урбанистичког пројекта за изградњу пословно-комерцијалног објекта за продају соларних панела.
solarni panel, pixabay
Фото: Pixabay

Нови објекат биће изграђен на земљишту које је у власништву јужнокорејске компаније "Elias Eco", која је раније намеравала да ту изгради спалионицу опасног отпада, преноси еКапија.

У објекту ће се вршити пријем и формирање панела димензије пема жељи крајњег купца и продаја.

Технолошки процес за обраду панела је сечење на наручене мере, завршна обрада и контрола квалитета према сертификованим стандардима ЕУ.

Како се наводи у пројектној документацији, чији је обрађивач предузеће за пројектовање инжењеринг и консалтинг "Аула" из Београда, на земљишту ће се градити портирница, нова интерна сервисна саобраћајница и објекат комерцијално-пословног садржаја који се функционално састоји од две хале.

У првој хали се врши пријем, контрола и сортирање панела, а након тога се премешта у другу халу где се налази процес за обраду панела је сечење на наручене мере, завршна обрада, контрола квалитета и издавање крајњем купцу.

У другој хали се налазе и просторије особља, хигијене и контроле технолошког процеса. На делу где се одлажу панели у вертикалне регале висина у хали је повећана на захтев инвеститора.

Укупна површина објеката је 1.425 м2.

Испред објекта се налази манипулативни простор за доставна возила дужине до 11 метара и паркинг простор за минимун седам персоналних аутомобила и пет доставних возила.

У марту 2019. Град Пожаревац потписао је са директором компаније "Elias Eco" Кун Јунг Парком Меморандум о сарадњи са циљем да се у Пожаревцу отвори погон за уништавање индустријског и медицинског отпада.

Ипак, од изградње спалионице се према свему судећи одустало и то након што су се невладине организације побуниле због овог пројекта, јер је, како наводе, изградња фабрике за термички третман опасног отпада била планирана у близини силоса за храну.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести