НОВА КРИЗА НА ПОМОЛУ Забринутост због раста дуга САД

ВАШИНГТОН: Председник Федералних резерви (ФЕД) Џером Пауел забринут је због превеликог дуга САД-а и сматра да ће Вашингтон неизбежно морати да се суочи с тим проблемом.
amerika, tanjug ap
Фото: Tanjug (AP Photo/David Goldman), ilustracija

Веома сам забринут због тога", рекао је Пауел у Економском клубу у Вашингтону, преноси тв мрежа ЦНБЦ. 

"Што се тиче ФЕД-а, ми уствари пратимо периодику пословног циклуса: то је наш референтни оквир. Дуготрајна фискална неодрживост савезне владе САД-а није нешто што је у средњорочном периоду релевантно за наше политичке одлуке“, навео је он.

Међутим, додао је Пауел, “то је дугорочно питање с којим се свакако морамо суочити и, на крају крајева, нећемо имати други избор него да се суочимо”.

Коментари шефа ФЕД-а уследили су пошто је годишњи буџетски дефицит САД-а достигао нови максимум од преко 1.000 милијарди долара, а тај податак забрињава многе економисте који сматрају да би то могло да узрокује проблеме будућим генерацијама. 

Дефицит је на годишњем нивоу и раније достизао 1.000 милијарди долара али никада у време континуираног економског раста, као што је то сада случај, констатује ЦНБЦ и додаје да то подгрева страх од неизвесности шта ће се дешавати ако земљу погоди рецесија.

Укупан амерички дуг износи око 21,9 хиљада милијарди долара, од чега јавни сектор дугује 16 хиљада милијарди долара. Делимично због континуираног повећавања каматних стопа под Пауелом, трошкови камата на тај дуг могу постати све већи и већи терет.

"Краљ обвезница" на Волстриту и угледни финансијски прогностичар Џефри Гундлах изјавио је у децембру да је Фед, повећавајући камате док расте удео државног дефицита у БДП-у, "изгледа у самоубилачкој мисији". Нормално би било да када се дефицит повећава ФЕД снизи каматне стопе.

Агенција Фич Рејтингс упозорила је у среду да би актуелна блокада владе ускоро могла да угрози могућност доношења буџета земље и да би то могло да утиче на њен врхунски ААА кредитни рејтинг.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести